GYÓGYÍTÓ HATÁSÚ GOMBAKIVONATOK AZ EGÉSZSÉGESEBB ÉLETMÓD SZOLGÁLATÁBAN

A természet különleges ajándékai a gombák. Nem tartoznak sem a növényvilághoz, de az állatok „országába“ sem. Számunkra különleges táplálkozásuk és a természeti-éghajlati körülmények gyakori változásához jól alkalmazkodó életmódjuk miatt a népgyógyászat fontos alapszerei Kelet-Európában, Ázsiában, Közép-és Dél-Amerikában.

Kevesek számára ismert, hogy a magyar népi gyógymódok szomszédainkhoz képest is sokféle gombát használtak, több, mint 30-féle gombafaj gyógyító alkalmazását jegyezték le már 400 éves kéziratok és modern néprajzi gyűjtemények is (nagyrészt az erdélyi, de Nyugat-Magyarországi és felvidéki hagyományok alapján). Azóta kiderült, hogy ezek közül bármelyik ehető gombafajt vették tüzetesebb tudományos vizsgálat alá a biológusok és gyógyszerkutatók, találtak benne az emberi szervezet ellenállóképességét erősítő, vírusok és baktériumok ellen védő vagy éppen a keringési- és a hormonrendszerre ható vegyületeket.

A legerősebb tudományos és gyógyszerészeti tapasztalatok, emberi klinikai vizsgálatok a Távol-Keleten széles körben alkalmazott, termesztett nagygombákhoz kötődnek. Ezek közül most csak érintjük a shiitake gombából kivont poliszacharid hatóanyagot, a lentinánt, melyet 30 évig Japánban az Ajinomoto gyógyszergyár intravénás injekcióként engedéllyel a gyomordaganatos betegek túlélését növelő indikációban hozott forgalomba. (Három éve egy bőrgyulladáshoz hasonló mellékhatás miatt vonták ki a forgalomból gyógyszerként, de maga a hatóanyag azóta is elérhető táplálék-kiegészítőként).

A gombák különleges poliszacharid szénhidrátjai és más hatóanyagaik (terpének, ergoszterin-a D-vitamin előanyaga, antioxidáns vegyületek) az orvosi tesztek eredményeit rendszeresen, szigorúan átrostáló Cochrane Database Systematic Reviews tudományos folyóiratban is „valószínűsíthetően gyógyhatású” minősítést kaptak pl. a pecsétviaszgomba rosszindulatú daganatok ellen való alkalmazása esetén. Gombákat és gombakészítményeket alkalmazó klinikai vizsgálatok eredményeit 1995 óta minden évben tucatjával közli az orvosi szakirodalom.

Mivel az immunrendszer a hormonrendszerrel együtt szoros kapcsolatban van a II. típusú cukorbetegség kialakulásával (immuno-endokrin, krónikus gyulladásos hátterű kórképek közé sorolhatjuk ezt a népbetegséget is), a Gyógygomba Kutatólabor Kft. egyik fontos termékfejlesztési célkitűzése olyan táplálék-kiegészítők előállítása, amelyek minden hatékony alkotóelemet tartalmaznak a korábbi tudományos tapasztalatok, kutatási eredmények alapján a cukorbetegség egyes elemeire gyógyhatású gombákból.

A cég olyan különleges gomba-keverék felhasználásával készült teljes spektrumú kivonat kifejlesztésén dolgozik, mely jól felszívódik (folyékony), és néhány hetes kúra alatt is képes lehet segíteni a cukorbeteg szervezet öngyógyító folyamatait.

Ehhez a cég kutatási partnereivel, többek között a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központjában is, ellenőrzött, pontosan szabályozott körülmények között a legmodernebb képalkotó eljárásokat bevonva végez kísérleteket a II. típusú cukorbetegség egyes tüneteire gyakorolt hatások felderítésére. Az állatkísérletek eredményeit a fejlesztésben felhasználva jobb minőségű, előnyös összetételű gombakivonat-készítményeket hoz majd forgalomba táplálék-kiegészítőként.

Az eddigi kísérletek alapján, a gombakivonat etetése során, a cukorbeteg egerek májműködése az egészséges működés irányába változott, veséjük kis erei és a vesetestecskék szövettani képe az egészségesekhez hasonló lett, míg a kivonat vivőanyagával etetett állatok állapotában nem változott semmi.

A kezelt állatok vérének bizonyos laboratóriumi paraméterei is javultak a szilárd, por állagú „egyszerű” gombakivonatot fogyasztó állatokhoz képest mérhetően is.

A biztató eredményekről szóló beszámolót a cég, partnereivel együtt az Amerikai Táplálkozástudományi Társaság tudományos lapjába, a Journal of Nutrition-ba kéziratként küldi be.

A kutatások alapján kifejlesztett táplálék-kiegészítő termék pedig hozzásegíthet egy jobb közérzettel eltöltött, teljesebb élethez.

 

Összeállította:

Szabó Nikolett

tudományos kutató

2017.09.23
ELFELEJTETTE JELSZAVÁT?
Elvesztette jelszavát? Kérjük, adja meg felhasználónevét vagy jelszavát! E-mail-en keresztül fog kapni egy linket, amire kattintva létrehozhatja új jelszavát! Kérjük nézze meg SPAM (levélszemét) mappáját is!
We do not share your personal details with anyone.
0