MI AZ ALLERGIA? MI A GYULLADÁS? HOGYAN SEGÍTHET A MODERN MIKOTERÁPIA? (4. RÉSZ.)

A novemberi hűvös és párás időjárással a meghűlések, megfázások vagy náthák ideje is eljön.  Ilyenkor leggyakrabban az influenzavírus okozta fertőzés és az orrnyálkahártya gyulladás keseríti meg az életünket. Ahogy immunrendszerünk felveszi a kórokozókkal szemben a küzdelmet, úgy jelenhetnek meg ennek következményeként a jellegzetes tünetek: a láz és a végtagfájdalom. Ezt követően a kórokozók legyőzésével az ebben szerepet játszó immunsejtek mennyiségi és minőségi profilja, valamint a gyulladásos jelátvivők palettája is visszaáll a „nyugalmi állapotába”. És ezáltal múlnak el végre a kellemetlen tünetek is!

Előző három cikkünkben az allergia és a gyulladás részleteit tártuk fel, illetve érintőlegesen említettük a kórokozók általi fertőzések témakörét is. Most bemutatjuk ezen betegségek és az immunrendszer összefüggéseit, illetve górcső alá vesszük a shiitake (Lentinula edodes Berk.), bokrosgomba (Grifola frondosa Dicks.), és a kínai hernyógomba (Ophiocordyceps sinensis Berk.) jótékony hatású összetevőinek az immunrendszert támogató hatásait.

Az immunrendszer egy sokféle sejtből és szövetből álló – és ennek megfelelően az emberi testben sokrétűen elhelyezett – szervrendszer. Leginkább egy jól szervezett és testünket védő hálózatként fogható fel, melynek tagjai a komplementrendszeren, fehérje-természetű anyagokon (citokinek, interleukinek (IL)) keresztül kommunikálnak. Az immunrendszer főleg a kórokozók, de az esetlegesen rosszindulatúvá váló, daganatos átalakulást (malignus transformációt) megkezdett testi sejtek elpusztításáért is felelős.

Megkülönböztetjük az ún. veleszületett és szerzett immunitást is. Az előbbi gyakorlatilag a fehérvérsejtek (leukociták) fagocita – azaz „falósejt” funkcióján – alapszik, azaz ezek a sejtek képesek „felfalni” az idegen anyagokat, míg a szerzett immunitás (főleg) a T- és a B- limfociták rendkívül szerteágazó tevékenységeiben nyilvánul meg.

Főleg a komplementrendszer felelős a gyulladásos-jelátvivők felszabadításáért is (amennyiben kórokozó fertőzés áll a gyulladás hátterében, lsd előző cikkekben).

 

Így belátható, hogy amennyiben kórokozó támadás (például fertőzés az orrnyálkahártyán) történik akkor mind a tünetek súlyossága, mind az időtartama szempontjából kulcsfontosságú az immunrendszer állapota!

 

A shiitake gomba vízoldékony poliszacharidjai: lentinan, LEM (a micéliumának lignánokban gazdag kivonata), valamint a JLS-18, EP3, EPS4 vegyületei vírusellenes hatásúak, az interferonok támogatásán keresztül.

 

A shiitake a növényi (ezen belül értendők a gombafajok is) eredetű élelmiszerek közül a legnagyobb mennyiségben tartalmaz D-vitamint. A D-vitamin a T sejtek aktiválásában és szabályozásában (regulálásában) is kulcsfontosságú.

 

A kínai hernyógomba CPS-F poliszacharidja gátolta az aktivált makrofágokban (is) jelentős platelet-derived growth factor BB (PDGF-BB) hatására történő TNFα, – valamint az 1-es számú receptorának (TNFR1) is – az úgynevezett „up-regulációját”. Egyes szterolok és a triterpenoidok COX-1 és COX-2, LOX-5, MPO enzimek aktivitását gátolják (lsd. előző cikkünkben).

A bokrosgomba vízoldékony frakciója állatkísérletben a IL-1β, IL-6, TNF és IL-4 faktorokat szignifikánsan csökkentett a pozitív kontrollhoz képest. A bokrosgomba vízoldékony agariko-glicerid tartalma, ugyancsak az IL-1β, TNF-α, COX-2, ICAM-1 és NF-κB mennyiségét gátolta szignifikánsan (p < 0,05) a kezeletlen kontrollhoz képest, gyulladáskeltő lipopoliszacharid (LPS) kezelt kisállatban.

Számos említett hatóanyagra igaz, hogy – annak ellenére, hogy IL-1, IL-6, NO és TNF jelátvivők aktiválásán keresztül a makrofágokat stimulálja – nem okoz B sejt érést vagy az allergiában jelentős hízósejtek degranulcióját. Ennek az oka, hogy a Th1/Th2 sejtek arányát nem növelik a Th2 javára.

 

Így az említett hatóanyagok támogató szerepe a kórokozókkal szembeni harcban nyilvánvaló, ám mégsem okoznak feltétlenül ártalmas gyulladást. Sőt, még az „okafogyottá vált” gyulladásos folyamatok jelátviteli folyamatait is gátolják (az esetek számottevő részében).

Összességében véve, a korábbi munkánkban említett mandulagomba (Agaricus blazei Murill.) és a pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum Kars.), illetve a most tárgyalt fajok mindegyike tartalmaz hasznos vízoldékony poliszacharidokat, peptidoglikánokat, továbbá zsíroldékony triterpéneket. Ezen anyagok közül sok – változatos hatásmechanizmusokkal – hiperlipidaemia ellenes, vércukorszint-csökkentő, valamint immun-moduláns tulajdonságú. Ez utóbbi a monocita, natural killer (NK) azaz „természetes ölő” sejt és T-sejtek (CD4+ helper és CD8+ citotoxikus) aktiválásában nyilvánul meg. Ez által a modern mikoterápia más – például pro-apoptotikus és ciklin D1 gátló (azaz „sejtosztódás lassító”) – hatásait hozzávéve okkal feltételezhetjük, hogy sokféle rosszindulatú daganatos betegség terápiáját is támogathatja.

2017.11.05.
ELFELEJTETTE JELSZAVÁT?
Elvesztette jelszavát? Kérjük, adja meg felhasználónevét vagy jelszavát! E-mail-en keresztül fog kapni egy linket, amire kattintva létrehozhatja új jelszavát! Kérjük nézze meg SPAM (levélszemét) mappáját is!
We do not share your personal details with anyone.
0