MOZGÁS, SPORT, EGÉSZSÉG… KÍNAI HERNYÓGOMBA!

A téli olimpia sikereinek még friss emlékével köszönt ránk az idei tavasz. Nem csak a természet újul meg ilyenkor, hanem mi magunk is! Valóban, elérkezik a kirándulások és a szabadtéri sportolás ideje. Ezek a tevékenységek a szív-érrendszeri betegségek és a cukorbetegség ártalmait is csökkenthetik. A rendszeres testmozgás az általános egészség megőrzésének egyik alappillére! Jelen cikksorozatunkban a mozgás egészségre gyakorolt szerepéről és a kínai hernyógomba (Ophiocordyceps sinensis Berk.) kivonataiban található értékes hatóanyagok sportolást (is) támogató hatásaival foglalkozunk.

A WHO (World Health Organization) szerint a fizikai aktivitás jelentősen csökkenti a szív-érrendszeri, légzőrendszeri, és anyagcsere-betegségek (elhízás és cukorbaj), a mozgásszervi- és csontbetegségek (osteoporosis), bizonyos rosszindulatú daganatos betegségek (mell és vastagbél rák), valamint a depresszió kialakulásának az esélyeit.

A fizikai aktivitás intenzitása, valamint időtartama is fontos szempont. Közepes fizikai aktivitásnak számít ha érezhetően erőt kell kifejtenünk és tapasztaljuk a szívverésünk felgyorsulását. Erre jó példa a gyors léptű séta, a kerti munka, táncolás, vagy a kutyasétáltatás. Intenzív, azaz erőteljes fizikai munkavégzés a gyors futás, a hegynek felfelé történő tempós séta, versenysportok, aerobik, vagy a nehéz fizikai munka: 20 kg fölötti tömegű tárgyak mozgatása, csákányozás, stb.

A fizikai munkavégzés intenzitását a munkavégzés alatt felhasznált energia és a nyugodt pihenés során meghatározott energiafelhasználás (1 kcal/kg/h) arányaiban adjuk meg. Ezt metabolikus ekvivalensnek (ang. Metabolic Equivalent (MET)) nevezzük. Ha a „nyugalmi energiafelhasználásunk” háromszorosa és hatszorosa közti a MET, akkor közepes fizikai aktivitásról beszélünk. A hat feletti MET érték pedig erőteljes fizikai aktivitást jelent.

A WHO ajánlásaiban megkülönbözteti a fiatal (5-17 éves), a felnőtt (18-64 éves) valamint az idős (65 év feletti) korosztályt. Mindegyik korosztály számára javasolt, hogy egy-egy testmozgás legalább 10 percig tartson és aerob körülmények közt történjen.

Az „aerob anyagcsere” a testmozgás kontextusában: Oxigént igénylő és szőlőcukrot (glükózt) használó energiatermelési folyamat. Ez a maximális szívfrekvencia (férfiaknál 220/perc kivonva belőle az életkort években mérve, nőknél ugyanez, csak 225/percből vonjuk ki az életkort) 70% -át elérő vagy meghaladó percenkénti szívverés esetén történik.

Mind az aerob, mind az anaerob testmozgás termeltet az izmokkal hormonszerű anyagokat, úgynevezett miokineket (myokine). Ezek hormonként viselkedve – a korábbi cikkeinkben említett – számos interleukin (IL) aktiválásán keresztül fejti ki jótékony hatásait, például az erek belső felszínét borító endotel-re. A miokin stimulálta IL-6 -nak központi szerep jut: többek közt az immunrendszert, a hasnyálmirigy szigeteit, a zsírsejtek anyagcseréjét, valamint az izomnövekedést is előnyösen befolyásolja.

Tehát a miokinek működése, valamint ettől függetlenül a szőlőcukor megfelelő felhasználása is alátámasztja a testedzés cukorbetegség tüneteit enyhítő hatásait.

Fiatalok számára az ajánlott mozgás legalább 60 perc naponta, ami lehet közepes is, de legalább heti háromszor erőteljes mozgás javasolt, az izmok és a csontok erősítése miatt. Az ajánlottakon túlmenő mennyiségű és intenzitású munkavégzés előnyös.

Felnőtteknek legalább heti 150 perc közepes, vagy 75 perc erőteljes mozgás (vagy ezek arányos kombinációja) a javasolt. Az ajánlott mozgások mennyiségét a duplájára növelve a korábban említett egészségügyi előnyök fokozódnak. Fontos még, hogy a nagyobb izomcsoportok kerüljenek átmozgatásra, legalább heti kétszer.

Az idős korosztály számára a felnőtt korosztályhoz hasonló ajánlások láttak napvilágot, azzal a különbséggel, hogy ha az egészségi állapotuk már nem teszi lehetővé az említetteket, akkor a lehetőségeknek megfelelő (és örömforrásként is szolgáló) mozgást kell végezni; például kirándulni, sétálni, kertészkedni.

De vajon lehetséges -e támogatni a fizikai aktivitást, sőt a sportteljesítményt – megfelelő étrend-kiegészítési célú anyagokkal?

Következő cikkünkben a kínai hernyógomba jótékony hatóanyagaival, valamint ezek sportolásra kifejtett támogató hatásaival foglalkozunk. Folytatjuk!

 

Összeállította:

Dr. Budán Ferenc

egészségügyi szakértő

 

2018.03.08
ELFELEJTETTE JELSZAVÁT?
Elvesztette jelszavát? Kérjük, adja meg felhasználónevét vagy jelszavát! E-mail-en keresztül fog kapni egy linket, amire kattintva létrehozhatja új jelszavát! Kérjük nézze meg SPAM (levélszemét) mappáját is!
We do not share your personal details with anyone.
0