NAJA FOREST TELJES SPEKTRUMÚ BIO FOLYÉKONY GOMBA-KIVONATOK BIOLÓGIAI KUTATÁSA, FEJLESZTÉSE

A korszerű gyógyszerek és étrendkiegészítők kutatás-fejlesztésében a gyógyászati célú gombák egyre növekvő szerepet játszanak. Ez elsősorban az általuk termelt, és a gombasejtekben a termőtestben, micéliumokban, spórákban található sokféle, hasznos bioaktív anyagnak köszönhető.

Általánosságban a gombák bioaktív molekulái nagyon változatosak. Közéjük tartoznak a leginkább kutatott poliszacharidok, de fehérjék, zsírok, glükozidok, alkaloidák, illóolajok, tokoferolok, flavonoidok, polifenolok, karotinoidok, folátok, és mikro/makroelemek (cink, mangán, króm, vanádium, germanium) is felelősek lehetnek a biológiai hatásokért. Természetesen ezek együttesen, kombinációban vannak jelen a gombákban, így valószínű, hogy a hatóanyagok közötti kölcsönhatások is fontos szerepet játszanak a gombák egészségvédő, betegség-megelőző hatásaiban.

Jelenlegi, sejttani, állatkísérletes és klinikai vizsgálatokkal megalapozott ismereteink szerint három fő területen lehetnek jó hatásúak a gombák az emberi szervezetre: erősítik az immunrendszert, daganatellenes hatásúak, előnyösen befolyásolhatják az anyagcserét

Az anyagcserét befolyásoló hatás szempontjából elsősorban a gombák hatóanyagainak, a vércukor és a vér lipid szintekre gyakorolt hatását vizsgálták klinikailag. Ezeket a hatásokat víz- és zsíroldható hatóanyagok is közvetítik, csakúgy, mint a komplex szénhidrátok, illetve zsíroldható, vitaminszerű anyagok. Ez utóbbiak közül a D-vitaminhoz nagyon hasonló szerkezetű és azzal szinte teljesen egyező hatású ergoszterin áll a kutatások középpontjában.

A két gombafaj, melyek kifejezetten jótékony hatásairól klinikai és állatkísérletes eredmények is rendelkezésre állnak, az Agaricus blazei murrill (mandulagomba), és a Grifola frondosa ( bokrosgomba).

Emberi vizsgálatok is kimutatták a G. frondosa egyik kivonatának éhomi vércukorszintet csökkentő hatását, illetve az A. brasiliensis kivonat kúraszerű fogyasztásának inzulinszintre gyakorolt jótékony mivoltát.

Egy, 2010-ben megjelent japán klinikai vizsgálat az inzulin-érzékenységet javító hatásával magyarázta a maitake kivonat nőgyógyászati hatását: a policisztás ovárium-szindrómában (PCOS) szenvedő hölgyek clomiphen gyógyszerrel nem indukálható ovulációját a maitake kivonat fogyasztása az ismertetett esetek 73%-ban megindította. Ez az eredmény, a vércukorszintet is szabályozó inzulinszintre gyakorolt hatás mellett mutatja az anyagcserénk összetett szabályozását. Az inzulin-érzékenység, inzulinválasz központi szerepe miatt lehet ilyen hatása a sejtek inzulinre adott válaszát „hangoló”, módosító maitake és mandulagomba-kivonatoknak.

Korábban bemutatott bioaktív anyagaik, a gomba nehezen emészthető sejtfalai közé zárva, étkezéssel nem nagy mennyiségben kerülnek a szervezetbe.

Szükséges tehát a hatóanyagok feltárása modern eljárásokkal. Ezért szólnak a tudományos vizsgálati beszámolók, cikkek is legtöbbször gombakivonatról, különböző “frakciókról”, vagy más kivonási, feltárási módokról.

A legegyszerűbb módszer az apróra vágott vagy őrölt gomba forró vízben való áztatása. Ez a ,,vizes kivonáson,, alapuló módszer azonban nem tudja a hatóanyagok teljes tárházát sűrített formában eljuttatni a fogyasztóhoz.

Szükségessé vált tehát, a zsíroldható anyagok kivonása is, ami egy jóval összetettebb feladat. A Gyógygomba Kutatólabor Kft. által több éves munkával kidolgozott eljárás a gombák összes, víz- és zsíroldható hatóanyagát nagy töménységben kivonja, és így az elérhető egészségvédő hatásokat a maximális szinten tarthatja. Ehhez azonban folyamatos fejlesztőmunka szükséges. Többek között az új kivonási eljárásokkal előállított gyógygomba-kivonatokat kíméletes biológiai kísérletekben is tesztelik.

A gyógyszerfejlesztésben egyedülálló, képalkotó szolgáltatásokat nyújtó CROmed Kft. és a termelő-fejlesztő Gyógygomba Kutatólabor Kft. közötti együttműködés eredményeképpen a világ jelenleg legfejlettebb képalkotó műszereivel és komplex adatelemzéssel tudományos újdonságok keletkeznek a fejlesztés során.

Az inzulinválasz sérülésével és magas vércukorszinttel rendelkező egereken végzett, ún. In vivo képalkotó kísérletek során az állatok májműködését, hasnyálmirigy, béta-sejt és veseműködését térképezik fel, a termékek tesztelése során. Így derült fény például, a magas vércukorszint és csökkent inzulinválasz által okozott májkárosodásra egér modellen. A májkárosodás mértékét, az alkalmazott kombinált teljes spektrumú hatóanyagtartalmú NaJa Forest N1 étrend-kiegészítő készítmény az előzetes eredmények szerint egyértelműen csökkentette az emberek számára is alkalmazható dózisban. A képalkotással kimutatható volt előnyös májműködés-változás a gombakivonattal kezelt állatok esetében.

Összeállította:

Szabó Nikolett

tudományos kutató

2017.09.30
ELFELEJTETTE JELSZAVÁT?
Elvesztette jelszavát? Kérjük, adja meg felhasználónevét vagy jelszavát! E-mail-en keresztül fog kapni egy linket, amire kattintva létrehozhatja új jelszavát! Kérjük nézze meg SPAM (levélszemét) mappáját is!
We do not share your personal details with anyone.
0