IV. 2. A C-vitamin felerősíti a folyékony gomba kivonatok hatékonyságát

A C-vitamin valamennyi gomba kivonat esetében fokozza a poliszacharidok biológiai hatékonyságát. Különösen igaz ez a Reishi (Ganoderma lucidum) és Maitake (Grifola frondosa) gombára.

A Maitake gomba (Grifola frondosa) vizes kivonata, az ún. D-frakció (PDF) tartalmazza a proteinhez kötött poliszacharidot, a proteoglucant (β-glükán).

A PDF tanulmányozása során számos gyógyító potenciált bebizonyítottak: immunmoduláló- és tumorellenes hatás, továbbá hatékony lehet a magas vérnyomás, cukorbetegség, hiperkoleszterinémia, elhízás kezelésében, és bizonyos vírusfertőzések esetén (hepatitis B, HIV).

A PDF két fő biológiai aktivitása: immunmoduláló és tumorellenes aktivitás. Ennek igazolására számos in vitro és in vivo vizsgálatot végeztek. Ezek a vizsgálatok azt mutatták, hogy a PDF valóban képes modulálni az immunológiai és hematológiai paramétereket, melynek eredményeképpen képes gátolni a daganatos sejtek növekedését, és javítja a rákos betegek életminőségét.

A C-vitamin a PDF-el szinergiában fejti ki hatását, annak hatását felerősíti, melyet in vitro kísérletben igazoltak. A vizsgálat során rávilágítottak arra, hogy ez a kombináció segítheti a daganatellenes terápiák hatékonyságát.

A Maitake D-frakció és C-vitamin kombináció esetében nagy potenciált látnak abban a kutatók, hogy más daganatellenes szerekkel kombinálva alkalmazzák a rák terápiában. (Int J Gen Med. 2009; 2: 91–108. Published online 2009 Jul 30. Synergistic potentiation of D-fraction with vitamin C as possible alternative approach for cancer therapy Sensuke Konno)

 

Összeállította:

Szabó Nikolett

tudományos kutató

 

Forrás: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2840554/

2017.09.28
ELFELEJTETTE JELSZAVÁT?
Elvesztette jelszavát? Kérjük, adja meg felhasználónevét vagy jelszavát! E-mail-en keresztül fog kapni egy linket, amire kattintva létrehozhatja új jelszavát! Kérjük nézze meg SPAM (levélszemét) mappáját is!
We do not share your personal details with anyone.
0