IV. 5. Kínai hernyógomba (Cordyceps sinensis) a vitalitás és a termékenység gombája

A Kínai hernyógomba (Cordyceps sinensis) vagyis a “yarsagumba” névre hallgató hernyóbáb a szegény himalájai közösségek egyik fő bevételi forrása. Egy kilóért több tízezer dollárt fizetnek Kínában.

Ez a gomba parazitaként viselkedik. A yarsagumba tulajdonképpen nem más, mint az egyik lepkefaj mumifikálódott bábja, amelyet megtámadott a Kínai hernyógomba (Cordyceps sinensis). A gomba a hernyó szerveiben megtelepedve terebélyesedik, gazdaállatát lassan megöli, testét pedig mumifikálja.

1200 éve a kínai nemzeti fitoterápiás gyógyszerészet hagyományos gyógyszere. 3000 méteres magasság felett nő, a Himalája oxigénszegény, nedves és hideg klímájában, ásványi anyagban gazdag talajában.

Ritka előfordulása miatt kizárólag a császári udvarban fogyasztották a krónikus fáradtság csökkentésére, a különböző szervek általános erősítőszereként.

A Kínai hernyógomba akkor került a nyugati kutatók figyelmének középpontjába, mikor kínai sportolók az 1993-ban, Németországban megrendezett Szabadtéri Atlétikai Világbajnokságon kilenc világcsúcsot döntöttek meg. Mióta Ma edző bevallotta, hogy a kínai atlétikai válogatott rekordokat döntögető futóit ezzel etette, az elit atléták között a legkeresettebb táplálékkiegészítők közé került. Rá egy hónapra a Kínai Nemzeti Játékokon a csapat egyik tagja Wang Junxia a VB-aranya mellé újabb elismerést szerzett hazájának és a Cordycepsnek, többek között megdöntötte 10.000 m-es síkfutás női világcsúcsát is.

A Cordyceps azóta is folyamatosan a nyugati (sport) tudományos élet érdeklődésének középpontjában van.

Miért használják a sportolók a Cordyceps sinensist?

  • A nagyobb energiaszint, vitalitás és állóképesség elérése érdekében.
  • Növeli a sejtek energiatermelő képességét.
  • Növeli a tüdő oxigénfelvevő kapacitását.
  • Növeli a glükóztermelő enzimek mennyiségét a májban, ami ezáltal az izmok számára nagyobb mennyiségű elérhető glükózt biztosít.

További kutatások pedig alátámasztották hatásosságát a szív-és érrendszerre valamint az immunrendszerre kifejtett járulékos hatásaira is fényt derítettek. Egy-egy hajtósabb időszakban, mint például az egyetemi vizsgák idején, vagy egy műtét után lábadozva, a Kínai hernyógomba erőt ad.

Tudta-e, hogy a Kínai hernyógomba a “termékenység gombája és a Himalája viagrája”?

Kínában a Cordyceps-et a vesék frissítőjeként tartották számon, melyekről azt gondolták, hogy a szexuális működést, az erőt, izzadást és a hidegtűrést befolyásolják. Ezért aztán a libidó növelésére, testhőmérséklet befolyásolására és hidegtűrés elősegítésére ajánlották.

A gyermekáldás elmaradása már az ősi időkben is komoly problémát jelentett.

Állatokon végzett kísérletek bebizonyították, hogy a Cordyceps sinensis és rokon fajok biomasszája egyértelműen fokozta a férfi nemi hormonok termelődését, a spermiumok mennyiségét és azok mozgékonyságát is. Míg Ázsiában a merevedési zavarok megoldásaként vált igazán népszerűvé a Cordyceps sinensis.

A Cordyceps sinensist egyre gyakrabban használják meddőségi klinikákon, mivel számos bizonyíték igazolta az ösztrogén termelődés fokozó hatását, amely előnyös hatással van a női termékenységre. Ezt a pozitív ösztrogénhatást használják ki a változó kor utáni gyors csontritkulás megakadályozásánál is.

A kínai hernyógomba potencia- és spermaszám növelő hatását kínai kutatók a kétezres évek óta in vitro és állatkísérletes vizsgálatokkal is igyekeztek igazolni.

A Cordyceps sinensis tehát nem csak betegségek esetén alkalmazható, hanem az általános életminőség javítására és a szervezetünk energiaszintjének fokozására. A kínai hernyógomba folyamatos szellemi túlterheltség, erős fizikai igénybevétel, stresszes állapot esetén is segítségünkre lehet. Használatával fokozhatjuk szervezetünk stressztűrő képességét, növelhetjük a sportteljesítményt, terhelhetőséget, javíthatjuk szellemi teljesítőképességet, így alkalmazásuk kifejezetten ajánlott sportolóknak, diákoknak, menedzsereknek valamint betegségek alatti lábadozás során.
Összeállította:

Szabó Nikolett

tudományos szakértő

2017.09.28
ELFELEJTETTE JELSZAVÁT?
Elvesztette jelszavát? Kérjük, adja meg felhasználónevét vagy jelszavát! E-mail-en keresztül fog kapni egy linket, amire kattintva létrehozhatja új jelszavát! Kérjük nézze meg SPAM (levélszemét) mappáját is!
We do not share your personal details with anyone.
0