Barion Pixel

Kattintson ide az októberi akcióhoz!

Az egészségünk titka a feketekömény

Feketekömény magNaja Forest Feketekömény (Nigella sativa) termékek- új formula-egyedi kombináció-jól felszívódó, magas hatóanyag-tartalom

Az ókor kedvelt gyógyszernövénye

Enyhén köményre emlékeztető íze, bámulatosan erőteljes aranyszíne és rengeteg értékes alkotóeleme teszi egyedülállóvá ezt a gyógynövényt.

A szisztémás gyulladás krónikus betegséget, például daganatot idézhet elő. Bár azt feltételezzük, hogy a gyulladás káros, azonban ez nem minden esetben igaz! A gyulladás a szervezet egészséges és megfelelő válasza és egyben védelme a fertőzésekkel, a traumával vagy a rosszindulatú sejtekkel szemben. Viszont a gyulladás krónikussá is válhat, ilyenkor károsíthatja a sejteket és olyan mutációkat okozhat, amelyek rosszindulatú sejtelváltozásokat eredményezhetnek, és így különféle betegségek kelhetnek életre. A krónikus gyulladás gyengíti az immunválaszt, károsítja a szöveteket és csökkenti a szervezet fertőzés elleni védekezőképességét.

A feketeköménymag megfordíthatja ezt a veszélyes állapotot. Olyan fitokemikáliákat tartalmaz, amelyek gátolják a gyulladásos faktorok, így a prosztaglandinok, a citokinek és az interleukinok termelődését és aktiválását. Ugyanakkor a feketeköménymag hatóanyagai növelik az immunrendszer sejtjenek a fertőzésekkel és a rákos sejtekkel szembeni védekezőképességét.

Hatóanyagok hatásai:

 • A feketeköménymag-olajban és kivonatban lévő timokinon egy erős antioxidáns, amely segítséget jelent a daganat megelőzésben.
 • A nigellon hatóanyaggal együtt csökkenti az allergiás és asztmás tüneteket.
 • A timokinon és timohidrokinon az acetilkolint bontó enzim gátlásával segítséget nyújthat különböző neurodegeneratív folymatok elleni küzdelemben. (Alzheimer-kór (AD) és egyéb demenciák, Parkinson-kór (PD) és egyéb Parkinson-kórral kapcsolatos rendellenességek)
 • A timol és karvakrol antivirális, antiszeptikus, gombaölő hatásúak.

Köménymag krémEmésztésre és májra gyakorolt hatás:

 • A feketeköménymag olaj hatóanyagai csökkentik a puffadást, gázképződést. Fokozzák az epe elválasztást, ezáltal elősegítik a tápanyagok jobb hasznosulását.
 • Segítik a májregenerációját, támogatják a májenzimek termelődését, ezáltal megelőzik a gyógyszerektől vagy egyéb káros anyagoktól (alkohol, tartósítószerek) származó májkárosodást.
 • Elpusztítják emésztőrendszerben elszaporodó káros baktériumokat és gombákat, elősegítve az egészséges mikrobiom visszaépülését.
 • Helicobacter pylori által okozott emésztési zavarokkal küzdő 88 betegen végezett vizsgálatban a feketeköménymag kivonata segített a baktériumok és tünetek felszámolásában. A kivonat antibiotikummal alkalmazva is hatásosnak bizonyult.

Szív-és érrendszerre gyakorolt hatás

 • A feketeköménymag olaj és kivonat antioxidáns hatásából fakadóan csökkenti az érelmeszesedés, szívroham és stroke kockázatát. Ezen betegségek utáni regenerációban is hatékony segítség lehet. Enyhe vízhajtó hatása révén támogatja a szív működését.
 • Egy humán vizsgálatban a feketeköménymag kivonata 2 hónapos napi használatot követően csökkentette a vérnyomást enyhén emelkedett vérnyomásban szenvedő betegeknél (szisztolés BP 140-159 Hgmm). A tesztcsoport 100 mg vagy 200 mg kivonatot kapott kétszer. A vérnyomás mellett az LDL koleszterin szintet is csökkentette, csökkentve ezzel az érelmeszesedés kockázatát. (Antihypertensive effect of Nigella sativa seed extract in patients with mild hypertension Farshad Roghani Dehkordi 1Amir Farhad Kamkhah 2008 Aug;22(4):447-52.)

Cukorbetegség:

 • A feketeköménymag olaj és kivonat hatóanyagai támogatják a hasnyálmirigy béta-sejtjeit. Javítják a glükóz toleranciát, ezáltal a cukorbetegség megelőzésére is alkalmazható.

Termékenység:

 • 68 terméketlen férfit vizsgáló tanulmányban naponta 5 ml (1 teáskanál) feketeköménymag olaj két hónapos bevitele javította a spermiumok minőségét mellékhatások nélkül. (Effects of Nigella sativa L. seed oil on abnormal semen quality in infertile men: a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial M Kolahdooz 1S Nasri 1S Zadeh Modarres 2S Kianbakht 3H Fallah Huseini 4 2014 May 15;21(6):901-5. doi: 10.1016/j.phymed.2014.02.006. Epub 2014 Mar 25.)
 • Cukorbeteg patkányokon a feketeköménymag kivonat növelte a tesztoszteron szintet. Javította a spermiumok minőségét és mozgékonyságát. (Sensibility of male rats fertility against olive oil, Nigella sativa oil and pomegranate extract Sherif W Mansour 1Sibghatullah SangiSree HarshaMueen A KhaleelA R N Ibrahim 2013 Jul;3(7):563-8. doi: 10.1016/S2221-1691(13)60114-8.)

Köménymag krémBőrproblémák:

 • Gátolja az elasztin bontó enzim aktivitását. Ez az enzim felelős a kötőszövetek, bőr rugalmasságának csökkenéséért, ennek következménye a megereszkedett bőr, kidudurodó erek. Ennek megelőzésében nyújthat segítséget.
 • Erős gyulladáscsökkentő hatása miatt ekcémás bőrtünetek enyhítésére is alkalmazható.
 • Javítja a fejbőr és a haj szerkezeti épségét, egészségét.

 

Véd a baktérum-, vírus-, parazita- és gombafertőzésekkel szemben:

Az alábbi baktériumokkal szemben bizonyult hatásosnak:

 • A Staphylococcus aureus, a bőrfertőzések gyakori oka

 • Az MRSA (meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus ), nagy probléma, melyet kórházban szerzett fertőzésekről van szó, nehéz kezelni

 • Helicobacter pylori, a gyomorfekély gyakori oka

 • Biofilmek kialakulása ellen

Gombaellenes hatás:

 • A feketeköménymagolaj patkányokon védett vizsgálatban a penész (aflatoxicosis) ellen bizonyult hatásosnak.

Vírusellenes hatás:

 • A feketeköménymag kivonat hatásosnak bizonyult a herpesz okozó citomegalovírus (CMV) elleni küzdelemben.

Parazitaellenes hatás:

 • A feketeköménymag kivonat hatásosnak bizonyult malária esetén, illetve a májat károsító parazitákkal szemben, valamint a bélproblémákat okozó parazitákkal szemben.

Idegeket védő hatás:

 • Számos állatkísérletben bebizonyították, hogy a timokinon és a fekete köménymag egyéb komponensei megvédték az agyat és az idegeket a károsodástól. Segítséget nyújthat különböző neurodegeneratív folyamatok elleni küzdelemben (Alzheimer-kór (AD) és egyéb demenciák, Parkinson-kór (PD) és egyéb Parkinson-kórral kapcsolatos rendellenességek). Segít megakadályozni az ólom és arzén okozta agykárosodást. A timokinon neuroprotektív hatását bebizonyították korai Parkinson-kórban szenvedő patkány modellben. (Neuroprotective Effect of Thymoquinone, the Nigella Sativa Bioactive Compound, in 6-Hydroxydopamine-Induced Hemi-Parkinsonian Rat Model Reza Sedaghat,a Mehrdad Roghani,b and Mohsen Khalilib,* Iran J Pharm Res. 2014 Winter; 13(1): 227–234.

 

Black Protect csíráztatott feketekömény krém

Naja Forest Black Protect csíráztatott feketekömény krém

Csíráztatott feketekömény krém szelénnel és cinkkel, magas polifenol, diglicerol, thymoquinone és gamma-amino vajsav tartalommal

Egészségünk titka

Hatásai:

 • Emésztést támogató, emésztőrendszert tisztító
 • Gyulladáscsökkentő hatása révén asztmában, allergiás esetekben kiegészítő kezelésként alkalmazható.
 • Immunmoduláló, azaz a szervezetvédekező mechanizmusait javítja.
 • Allergiaellenes
 • Vírusellenes
 • Erős antioxidáns
 • Idegrendszer működését támogató
 • Pajzsmirigy működésének támogatása

 

Naja Forest Csíráztatott fekete kömény mag kivonat mézben, magas polifenol és flavonoid tartalommal

Csíráztatott fekete köménymag kivonat mézben, magas polifenol és flavonoid tartalommal

Felső légutak védelmezője

Ez a fekete kömény készítmény teljes mennyiségben tartalmazza a fekete kömény minden fontos hatóanyagát, fenol savakat, flavonoidokat, oligo-szaharidokat, oligo-peptideket és mintegy 10% fekete kömény olajat. A fekete kömény olaj ebben a feldolgozásban emúlzió formájában van jelen. Ez is segíti a teljes felszívódást és hasznosulást.

A közelmúltban bebizonyosodott, hogy  a fekete köményt méhészeti termékekkel keverve (méz és viasz) jelentős egészség védő hatású.

Hatásai:

 • Felső légutak támogatója

 • Gyulladáscsökkentő hatása révén asztmában, allergiás esetekben kiegészítő kezelésként alkalmazható. A feketeköménymag kivonata (napi 15 ml/ kg, 0,1 g% főtt mag kivonata) egy embereken végzett vizsgálatban 29 asztmás betegnél 3 hónap alatt csökkentette az asztmás tüneteket és javította a tüdő működését. A betegeknél csökkent a gyógyszerek és inhalátorok szükségessége. (The possible prophylactic effect of Nigella sativa seed extract in asthmatic patients Mohammad Hossein Boskabady 1H JavanM SajadyH Rakhshandeh Fundam Clin Pharmacol. 2008 Feb;22(1):105)

 • tüdő és hörgőgyulladás kezelésére: (Al-Majed, Daba et al. 2001, Mabrouk, Moselhy et al. 2002, Abbas, Ghozy et al. 2019).

 • Antibakteriális készítményként: (Al-Nahari, Almasaudi et al. 2015, Almasaudi, Al-Nahari et al. 2017, Hussain, Hannan et al. 2017).

 • A méz-fekete kömény készítmények antivírális hatásúak: (Onifadee, Jewel et al. 2011, Behbahani 2014, Oyero, Toyama et al. 2016).

 • Gyomor és bélbetegségek kezelésére: (Bukhari, Khalil et al. 2011, Mohtashami, Huseini et al. 2015, Hashem-Dabaghian, Agah et al. 2016).

Egyéb vitaminok felszívódásának elősegítése

Mind a feketekömény krémben, mind pedig a Feketekömény kivonat mézben lévő hatóanyagok beindítják emésztőrendszerünk működését, a máj és az epe elválasztását, ezáltal elősegítik az ételek hatékony emésztését. Fokozzák a tápanyagok felszívódását, elsősorban a zsírban oldódó vitaminok hasznosulását pl Naja Forest Mandulagomba kivonattal együtt alkalmazva a D-vitamin míg a Naja Forest Beautyluxdrinkkel együtt alkalmazva az A- vitamin, D-vitamin és E-vitamin hasznosulását.

NaJa Forest Csíráztatott fekete kömény magolaj, Omega 3 zsírsavban gazdag

A SZÍV ÉS AZ EREK VÉDELMEZŐJE

A feketeköménymagban lévő timokinon nevű hatóanyag gyulladásgátló és antioxdáns hatású. Az omega-3 elősegíti a vér normális koleszterin szintjének kialakulását. Jelentős mennyiségű gamma linolénsavat tartalmaz. A feketekömény olaj telítetlen zsírsavakban gazdag, ezért fogyasztása kedvező hatással van az emberi szervezetre.

A feketeköménymag-olaj enyhülést hozhat ízületi gyulladásban szenvedők részére, mivel csökkenteni tudja az ízületek duzzadását és azok reggeli merevségét. Az olajban található timokinon is drasztikusan javítani tudja az ízületi gyulladás tüneteit, ugyanis csökkenteni tudja az MMP (mátrix metalloproteináz) szintjét, amely nemcsak csont-, hanem ízületi szöveteket is pusztít.

A fekete köménymag olaja arra is képes, hogy agresszív módon küzdjön a rák ellen. A kutatók úgy találták, hogy ez az olaj képes megnövelni a makrográfok aktivitását, amelyek körülveszik, elnyelik és elpusztítják az abnormális sejteket.

Ez a sokoldalú olaj csökkentheti az ateroszklerózis kockázatát és ezzel együtt a szívroham és a stroke kialakulásának kockázatát. Ezen kívül csökkenti az LDL-koleszterin szintjét, miközben megemeli a hasznos HDL-koleszterinét.

Ajánlott alkalmazás: Napi fogyasztásra: 2 ml (1 mokkáskanál) közvetlenül a szájba helyezni

Összeállította:

Szabó Nikolett
tudományos kutató

 

Felhasznált szakirodalom, hivatkozások:

Abbas, A. S., S. Ghozy, L. H. N. Minh, M. R. Hashan, A. L. Soliman, N. T. Van, K. Hirayama and N. T. Huy (2019). “Honey in Bronchial Asthma: From Folk Tales to Scientific Facts.” J Med Food 22(6): 543-550.

Al-Majed, A. A., M. H. Daba, Y. A. Asiri, O. A. Al-Shabanah, A. A. Mostafa and H. A. El-Kashef (2001). “Thymoquinone-induced relaxation of guinea-pig isolated trachea.” Res Commun Mol Pathol Pharmacol 110(5-6): 333-345.

Al-Nahari, A. A., S. B. Almasaudi, S. M. Abd El-Ghany el, E. Barbour, S. K. Al Jaouni and S. Harakeh (2015). “Antimicrobial activities of Saudi honey against Pseudomonas aeruginosa.” Saudi J Biol Sci 22(5): 521-525.

Almasaudi, S. B., A. A. M. Al-Nahari, E. S. M. Abd El-Ghany, E. Barbour, S. M. Al Muhayawi, S. Al-Jaouni, E. Azhar, M. Qari, Y. A. Qari and S. Harakeh (2017). “Antimicrobial effect of different types of honey on Staphylococcus aureus.” Saudi J Biol Sci 24(6): 1255-1261.

Behbahani, M. (2014). “Anti-HIV-1 activity of eight monofloral Iranian honey types.” PLoS One 9(10): e108195.

Ben-Arye, E., N. Samuels, L. H. Goldstein, K. Mutafoglu, S. Omran, E. Schiff, H. Charalambous, T. Dweikat, I. Ghrayeb, G. Bar-Sela, I. Turker, A. Hassan, E. Hassan, B. Saad, O. Nimri, R. Kebudi and M. Silbermann (2016). “Potential risks associated with traditional herbal medicine use in cancer care: A study of Middle Eastern oncology health care professionals.” Cancer 122(4): 598-610.

Bukhari, M. H., J. Khalil, S. Qamar, Z. Qamar, M. Zahid, N. Ansari and I. M. Bakhshi (2011). “Comparative gastroprotective effects of natural honey, Nigella sativa and cimetidine against acetylsalicylic acid induced gastric ulcer in albino rats.” J Coll Physicians Surg Pak 21(3): 151-156.

Hashem-Dabaghian, F., S. Agah, M. Taghavi-Shirazi and A. Ghobadi (2016). “Combination of Nigella sativa and Honey in Eradication of Gastric Helicobacter pylori Infection.” Iran Red Crescent Med J 18(11): e23771.

Hassan, M. I., G. M. Mabrouk, H. H. Shehata and M. M. Aboelhussein (2012). “Antineoplastic effects of bee honey and Nigella sativa on hepatocellular carcinoma cells.” Integr Cancer Ther 11(4): 354-363.

Hussain, M. B., A. Hannan, M. Absar and N. Butt (2017). “In-vitro susceptibility of methicillin-resistant Stayphylococcus aureus to honey.” Complement Ther Clin Pract 27: 57-60.

Jazieh, A. R., R. Al Sudairy, O. Abulkhair, A. Alaskar, F. Al Safi, N. Sheblaq, S. Young, M. Issa and H. Tamim (2012). “Use of complementary and alternative medicine by patients with cancer in Saudi Arabia.” J Altern Complement Med 18(11): 1045-1049.

Mabrouk, G. M., S. S. Moselhy, S. F. Zohny, E. M. Ali, T. E. Helal, A. A. Amin and A. A. Khalifa (2002). “Inhibition of methylnitrosourea (MNU) induced oxidative stress and carcinogenesis by orally administered bee honey and Nigella grains in Sprague Dawely rats.” J Exp Clin Cancer Res 21(3): 341-346.

Mohtashami, R., H. F. Huseini, M. Heydari, M. Amini, Z. Sadeqhi, H. Ghaznavi and S. Mehrzadi (2015). “Efficacy and safety of honey based formulation of Nigella sativa seed oil in functional dyspepsia: A double blind randomized controlled clinical trial.” J Ethnopharmacol 175: 147-152.

Onifadee, A. A., A. P. Jewel and A. B. Okesina (2011). “Virologic and immunologic outcome of treatment of HIV infection with a herbal concoction, alpha-Zam, among clients seeking herbal remedy in Nigeria.” Afr J Tradit Complement Altern Med 8(1): 37-44.

Oyero, O. G., M. Toyama, N. Mitsuhiro, A. A. Onifade, A. Hidaka, M. Okamoto and M. Baba (2016). “Selective Inhibition of Hepatitis C Virus Replication by Alpha-Zam, a Nigella Sativa Seed Formulation.” Afr J Tradit Complement Altern Med 13(6): 144-148.

Salih, B., T. Sipahi and E. O. Donmez (2009). “Ancient nigella seeds from Boyali Hoyuk in north-central Turkey.” J Ethnopharmacol 124(3): 416-420.

További cikkeink

0
  Az Ön kosara
  Az Ön kosara üres.Vissza a webáruházba
   Szállítási díj kiszámítása

   Jelentkezzen be a Naja Forest klubba!

   Regisztráljon a Naja Forest klubba!

   Ingyenes regisztráció

   Már regisztrált?