Barion Pixel

A növények a gombák internetes hálózatának segítségével beszélnek egymással

A lábunk alatt egy olyan információs hálózat van rejtve, amely lehetővé teszi a növények számára, hogy kommunikáljanak egymással, ezt az információs hálózatot a gombák hozzák létre.


Létezik egy információs pálya, amely felgyorsítja a populációk közötti interakciót. Lehetővé teszi, hogy távoli helyekről kommunikáljunk egymással, ugyanakkor a bűncselekmények új formáinak elkövetését is lehetővé teszi.

Természetesen nem az internetről beszélek, hanem a gombákról! A gombák alatt, nem csak a hagyományos értelemben vett gomba testet értjük, hanem a földalatti vékony fonalakat is, amelyet micéliumnak neveznek. A legújabb kutatások derítettek fényt arra, hogy ezek a szálak valamilyen földalatti internetként működnek, összekapcsolva a különböző növények gyökereit. Például a kertben álló fa a micéliumnak köszönhetően a néhány méterre lévő bokorhoz van rögzítve.

Minél többet megismerünk ezekről a földalatti hálózatokról, annál inkább meg kell változni a növényekkel kapcsolatos elképzeléseinknek: ,,Nem csak csendesen nőnek.,, A gombás hálózathoz való csatlakozással tápanyagok és információk megosztásával segíthetik a szomszédaikat, vagy megszabadíthatják növényeket a nem kívánt mérgező vegyi anyagoktól ezen a hálózaton keresztüli. Kiderült, hogy ennek a „fa széles webnek” még a számítógépes bűnözés saját változata is megvan.

Branching Threads Of Fungus Mycelium

A szárazföldi növények 90 %-a úgynevezett „kölcsönösen előnyös” kapcsolatban áll a gombákkal. A 19. századi német biológus, Albert Bernard Frank a „mycorrhiza” szót hozta létre ezeknek a társulásoknak a leírására, amelyekben a gombák a növény gyökereit „gyarmatosítják”. Ebben a társulásban, szimbiózisban a növények a gombákat szénhidrátok formájában táplálják. Cserébe a gombák segítenek a növényeknek a víz felszívásában és a micéliumukon keresztül tápanyagokat szolgáltatnak, például foszfort és nitrogént. Az 1960-as évek óta egyértelmű, hogy a mirkorizák elősegítik az egyes növények növekedését.

Ez a hálózat egyúttal serkenti a gazdanövény immunrendszerét is. Ez azzal magyarázható, hogy amikor egy gomba a növény gyökereit gyarmatosítja, egyúttal elindítja az immunvédekezésben szerepet játszó enzimek áramlását is, melyek hatékonyabbá teszik a növény immunválaszát, tehát a micélium hálózathoz való csatlakozással a növények ellenállóbbá válnak a betegségekkel szemben.

De ez még nem minden! A kutatások csak most derítettek fényt arra, hogy a mirkorizák összekapcsolják a növényeket is egymással! A híres gombaszakértő Paul Stamets a Föld természetes internethálózatának nevezi ezt a rendszert. Ez a gondolat elsőként 1970-es években merült fel benne, amikor elektron mikroszkóppal tanulmányozta a gombákat. Stamets észrevette a hasonlóságokat a micélium és az ARPANET, az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma, vagyis az internet korai verziója között. Ez a rendszer emlékeztet a 2009-es Avatarra. Az idegen bolygón lévő erdő összes organizmusa kapcsolatban áll egy hálózaton keresztül egymással, melyen keresztül kommunikálnak, illetve együttesen kezelik az erőforrásaikat. Itt is egy elektrokémiai kommunikáció van a fák között. Úgy tűnik a Földön is ez a hálózat működik a növények között.

Avatar Year : 2009

Kínai kutatók bizonyítékokat találtak arra, hogy a növények jobban fejlődnek, ha a micéliumon keresztül kommunikálnak, ugyanis amikor a növényeket káros gombák fertőzik meg, akkor kémiai jeleket bocsájtanak ki a micéliumba és figyelmeztetik szomszédaikat.

Tomato Plants In Varying Stages

A kutatás során paradicsomnövényt termesztettek edényben. A növények egy részén hagytak mycorrhizát képezni. Miután a gombahálózatok kialakultak egy-egy növény leveleit lepermetezték egy fertőző gombával, amely korai lombetegséget okoz. Műanyagzacskót használtak a növények közötti földfelszíni kémiai reakció megakadályozására. 65 óra leteltével a kutatók megpróbálták megfertőzni a második növényt, és az az eredmény született, hogy a második csoportban szignifikánsan alacsonyabb szintű károsodást tapasztaltak. A paradicsomnövények a micélium hálózaton keresztül figyelmeztették egymást a veszélyre és növelték a betegséggel szembeni ellenálló képességüket.

De ugyanúgy, mint a hagyományos internetnek, a gombás internetnek is van egy sötét oldala Az internet gyakran aláássa a magánélet védelmét, lehetőséget teremt a bűncselekményeknek, lehetővé teszi a vírusok terjedését. Sajnos a gombás internet hálózaton keresztül a növények szintén árthatnak egymásnak. Néhány növény az internetet használva lophat a másiktól, vannak olyan növények amelyekben nincs klorofill, tehát nem képes energiát előállítani fotoszintézis útján. Ilyenek például az orchideák, melyek a szenet a közeli fákból szerzik meg a micélium hálózaton keresztül.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A növényeknek versenyezniük kell a szomszédaikkal a fény- és vízforrásokért. A csata során egyesek olyan vegyszereket bocsájtanak ki, amelyekkel árthatnak versenytársaiknak. Ez az allelopathia jelensége.

Lemon Marigold, Signet MarigoldAz allelopathia egyik legjobban tanulmányozott példája az amerikai fekete diófa. Gátolja számos növény növekedését, beleértve a kapcsokat, például a burgonyát és az uborkát, mivel a jugalone nevű vegyületet szabadítja fel a levelekből és a gyökerekből.

Az állatok is felhasználhatják a gombás internetet. Egyes növények vegyületeket állítanak elő, hogy baktériumokat és gombákat vonzhassanak gyökereikbe, ám ezeket a jeleket rovarok és férgek is felismerik.

A növekvő bizonyítékoknak köszönhetően sok biológus elkezdte használni a „faháló” kifejezést a gombák által a növényeknek és más szervezeteknek nyújtott „kommunikációs szolgáltatások” leírására.

„Ezek a gombás hálózatok gyorsabbá és hatékonyabbá teszik a növények közötti kommunikációt, beleértve a különböző fajok növényét is” – mondja Morris. „Nem gondolunk rá, mert általában csak azt láthatjuk, ami a föld felett van. De a legtöbb növény, amelyet látsz, a föld alatti kapcsolatban van, nem közvetlenül a gyökerekkel, hanem a micélium kapcsolaton keresztül.”

A gombás internet az ökológia egyik nagy tanulsága: a látszólag különálló szervezetek szorosan kapcsolódnak egymáshoz, és egymástól függhetnek. 

Bow River Valley, Banff National Park


Mire tanítja az emberiséget a gombák internet hálózata?

Az őskori emberek szorosabb kapcsolatokat ápoltak a természettel, a környezetükkel. Hogyan fordulhat elő, hogy miközben a fejlett országokban soha korábban nem tapasztalt jólétben és biztonságban élhetnek az emberek, sokan egyáltalán nem érzik jobban magukat a bőrükben?

Sőt, a fejlett országokban az életkörülmények látszólagos javulása ellenére az elmúlt évtizedekben egyes testi és lelki betegségek gyakorisága még növekedett is. A 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás világjárvány lett, 2013 óta többen halnak meg elhízás következtében, mint dohányzás miatt. Ezen problémák hátterében az áll, hogy az emberiség egyre jobban eltávolodik a természettől Az ökológiai szemléletet támasztja alá például, hogy az egészséges táplálkozás alapelvei gyakorlatilag megegyeznek a gyűjtögető-vadászó életmódot kísérő táplálkozás alapelveivel: sok zöldség, kevés sovány hús, még kevesebb szénhidrát. Vagy a mozgás fontossága, a testmozgás ugyanis alapvető jelentőségű az ember testi és mentális egészségében. Ez az egyik stressz kezelő eszköz, hatékonyan segít megelőzni a depressziót, és a rendszeresen mozgó embereknek az öregedése is lassabban zajlik.

A Naja Forest termékcsalád egyik legfontosabb jelmondata: „Vissza a természethez”. A bio folyékony gomba kivonatok előállítása során mi is a természet hatóanyagait, vagyis a gombákban lévő vegyületeket juttatjuk el a vásárlóinkhoz. Ahogy Alexander Fleming tette az első antibiotikum, a Penicillin felfedezése által.

 

Tovább bio gyógygomba termékeinkhez

Összeállította:
 Szabó Nikolett
 tudományos kutató

További cikkeink

0
  Az Ön kosara
  Az Ön kosara üres.Vissza a webáruházba
   Szállítási díj kiszámítása

   Jelentkezzen be a Naja Forest klubba!

   vagy

   Elfelejtette jelszavát?

   Jelszóemlékeztető

   Elfelejtett jelszó? A felhasználói név, vagy email cím megadását követően küldünk egy hivatkozást, amelynek segítségével új jelszót lehet létrehozni email-en keresztül.

   For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.