Barion Pixel

A gyógygombák és a sportteljesítmény

A megfelelő táplálkozás fontos szerepet játszik a sportteljesítmény fokozásában. Az elfogyasztott ételek mennyisége és minősége, meghatározza a teljesítő képességet, terhelhetőséget.

A gombák a tápanyag- és egyedi hatóanyagprofilja ideális kiegészítése mind az élsportolók, mind a sportos életmódot folytatók és a diétázók számára is.

Az élsportolók, versenysportolók szervezetének különösen nagy kihívásokkal kell megküzdeniük.

A versenyekre történő felkészülés során naponta akár többször is vannak nehéz, intenzív edzések, ilyenkor az izomzat energiafelhasználása sokszorosa az átlagosnak, nem beszélve arról, hogy mikroizom sérülések keletkeznek és rengeteg méreganyag szabadul fel, amely által méregtelenítő szervek: máj, vesék is jelentős igénybevételnek vannak kitéve.

Az emésztőrendszer feladata az élelmiszerek átalakítása a szervezet számára szükséges formában, ezért ennek a támogatása (emésztő rendszer regenerációja és bélflóra) is rendkívül fontos.

Az intenzív edzéseket fokozottabb étvágy és gyors emésztés kíséri, sajnos a sportolóknál is előfordulnak ugyanúgy az intoleranciák, ami még inkább megnehezíti a megfelelő tápanyagbevitelt.

Az edzések után a legfontosabb, hogy regenerációs folyamatok a lehető leggyorsabban elinduljanak, és a tejsav okozta izomláz ne alakuljon ki vagy gyorsan elmúljon, valamint az izomregeneráció is gyorsan beinduljon.

A másik fontos szempont a lehető leggyorsabb és leghatékonyabb vitamin-pótlás, ugyanis ilyenkor a szervezet ezekből is az átlagosnál sokkal többet használ fel.

Miért tökéletes kiegészítője a gomba a nagy teljesítményű sport étrendnek?

Sport teljesítmény növelése Naja Forest bio gombakivonattal

 • D-vitamin tartalmuk támogatja a normál csontozat és izomzat fenntartását
 • L-ergothianine aminosav tartalmuk védi a sejteket a szabadgyök okozta károsodástól
 • A KÁLIUM tartalmuk segíti az izmok összehúzódását, szabályozza a folyadék- és ásványi anyag-egyensúlyt, a regenerálódást és az izmok hidratálását
 • A SZELÉN tartalmuk hozzájárul az immunrendszer működéséhez és a sejtkárosodás megelőzéséhez
 • A RÉZ tartalmuk támogatja a vörösvértestek képződését, amelyek oxigént szállítanak a szövetekbe.
 • B-VITAMIN tartalmuk hozzájárul az energiafolyamatok szabályozásához, és az idegrendszer megfelelő működéséhez.

A gombák nem az ízük miatt váltak híressé, a bio folyékony gombakivonatok az egyedi gyártástechnológiának köszönhetően tartalmazzák a gombák különleges esszenciális olajtartalmát, ezért kellemes ízvilággal és különlegesen hatásos hatóanyag tartalommal rendelkeznek.

A sport szempontjából 3 gombának van kiemelt jelentősége

Cordyceps

A Cordyceps sinensis (Ophilocordyceps sinensis) gomba fogyasztása sportolók körében nem ismeretlen fogalom, ugyanis 1993-ban az atlétikai világbajnokságon a kínai atléták világrekordot döntöttek, és elmondták, hogy az edzések során a Kínai hernyógombát fogyasztották.

Intenzív edzések után gyakran alul ki sportolók körében a kiégés, akár a túledzettség, ilyenkor a regeneráció hosszabb időt vesz igénybe, ami egy versenyszezonban nem igazán megengedhető a sportolónak. Az izomrendszer is viselkedhet úgy, mintha elfáradt volna.

Gyorsabban kiürülnek a szervezet energia, vitamin és nyomelem raktárai. Túledzettség esetén a szervezet aminosav mennyisége is lecsökken, ennek a fehérjeszintézis látja kárát, ami az izom-regeneráció esetében kritikus lehet.

Az edzések alatt nagy mennyiségű tejsav is keletkezik, ami szintén rontja a regenerációs folyamatokat.

A versenyek önmagában is stresszel járnak, ilyenkor a mellékvese is óriási terhelésnek van kitéve, kortizol szint emelkedik, ami gyulladásokhoz és az immunrendszer gyengüléshez vezet, valamint nő a fertőző betegségek iránti fogékonyság. A Cordyceps hatóanyagai a mellékvesék támogatásával csökkentik a kortizol szintet.

A Cordyceps sinensis olyan hatóanyagokat is tartalmaz, melynek hatására a vérben megemelkedik az oxigén szintje, így a tejsav kevésbé tud felszabadulni, emiatt az edzések utáni  regenerálódás gyorsabb.

A keringési rendszerre is nagyon jó hatása van. A szívizomzat normális működését támogatja. Ami sportolóknál elengedhetetlen.

A máj glükóz raktározása, termelése fokozódik, a máj 1 perc alatt elárasztja a szükséges cukor mennyiségével a szervezetet, és ez biztosítja a sportolónak az energiát.

A Cordyceps sinensis javítja az aerob kapacitást, az állóképességet és az edzés utáni gyorsabb regenerációt. Fontos tulajdonságai vannak a sportteljesítmény fokozásában azáltal, hogy növeli a vér oxigénszállító képességét és fokozza az ATP szintézisét – azaz az izomsejt energiatermelését. Mindezt a tulajdonságát fokozza a magas antioxidáns tartalma, amely közömbösíti az edzések során keletkező szabadgyököket. Ezen tulajdonságai révén a Cordyceps lehetővé teszi a sportolók számára, hogy hosszabb ideig hatékonyabban edzenek, és gyorsabban regenerálódjanak az edzések után.

Az itt felsorolt információk NEM a termékre vonatkoznak, hanem szakirodalmi hivatkozások szerint lettek összegyűjtve, és a nevezett gombafajra vonatkoznak.

Fehasznált irodalom: https://www.najaforest.hu/gomba-kisokos/tudastar/v-felhasznalt-irodalom/

Chaga

A Chaga gombát (másnéven Hamvaskéreg gomba) Oroszország területén, a népi gyógyászatban használták, és onnan vált főként híressé, hogy a Szovjetunióban sportolók és űrhajósok használták a fizikai és szellemi teljesítő képesség növelésére, és a méreganyagok eltávolítására szervezetből.

A Chaga gomba legfontosabb tulajdonsága méregtelenítő szervek, közülük a máj és vesék támogatása. Segít megőrizni a bőr rugalmasságát, fiatalságát.

Intenzív sportolás esetén ez különösen fontos, ugyanis nagy mennyiségű tejsav és szabadgyök keletkezik, melyek gyulladásokat idéznek elő a szervezetben, terhelik a méregtelenítő szerveket, májat, vesét, és gyengülhet az immunrendszer működése.

A Chaga gomba hatóanyagai erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek képesek csökkenteni a gyomor és bél -gyulladást és erősítik a májat, a máj működését támogatják.

Ez az egyik legmagasabb antioxidáns szinttel rendelkező szuperélelmiszer, amely megvédi a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól. Fontos adaptogén hatással rendelkezik, ami azt jelenti, hogy vegyületei növelik a szervezet stresszhez, fáradtsághoz, szorongáshoz, való alkalmazkodó képességét.

A benne lévő legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok: B-vitaminok, D-vitamin, Kálium, aminosavak, Cink, Vas, Mangán, Magnézium, Kálcium

Az itt felsorolt információk NEM a termékre vonatkoznak, hanem szakirodalmi hivatkozások szerint lettek összegyűjtve, és a nevezett gombafajra vonatkoznak.

Fehasznált irodalom: https://www.najaforest.hu/gomba-kisokos/tudastar/v-felhasznalt-irodalom/

Süngomba

A Süngomba, más néven Oroszlánsörény gombában lévő hatóanyagok két ponton támogatják a szervezetet, ez az emésztőrendszer és idegrendszer. Nem hiába mondták róla azt, hogy aki ezt a gombát fogyasztja acél idegrendszer és oroszlán elméje lesz.

Kifejezetten ez a gombafaj tartalmaz olyan hatóanyagokat, amelyek az idegi növekedési faktor termelődését segíti, ezzel hozzájárul az idegrendszer regerációjához. Számtalan kutatási eredmény igazolta jótékony hatását például depresszió esetén.

Azonban ami még ennél is fontosabb az emésztőrendszer és bélflóra támogató hatása. A benne lévő hatóanyagok ugyanis támogatják az emésztőrendszer nyálkahártyájának regenerációját, ami nagyon fontos gyulladások, fekélyek, intolerancia esetén.

Az intenzív edzéseket fokozottabb étvágy és gyors emésztés kíséri, sajnos a sportolóknál is előfordulnak ugyanúgy az intoleranciák, ami még inkább megnehezíti a megfelelő tápanyagbevitelt.

Egy sportolónál fontos szempont az acél idegrendszer és az oroszlán elme.

Támogatja:

 • Mentális tisztaságot, fókuszt
 • Agyi és kognitív funkciókat
 • Belek egészségét
 • Idegrendszer működését

Az itt felsorolt információk NEM a termékre vonatkoznak, hanem szakirodalmi hivatkozások szerint lettek összegyűjtve, és a nevezett gombafajra vonatkoznak.

Fehasznált irodalom: https://www.najaforest.hu/gomba-kisokos/tudastar/v-felhasznalt-irodalom/

Tokodi Dávid 50km-es gyalogló olimpiai válogatott kerettag, aki a Naja Forest Sport nagykövete

Nagy örömünkre szolgál, hogy egyre több sportolót, atlétát köszönthetünk a Naja Forest fogyasztói között. Az elégedettségük és elismerésük, kiemelten fontos szempont számunkra, hiszen a szervezetük az átlaghoz képest mind fizikai, mind szellemi szempontból, sokkal nagyobb igénybevételnek van kitéve.

Szeretnénk Önöknek bemutatni Tokodi Dávidot, aki 50km-es gyalogló olimpiai válogatott kerettag, és aki a Naja Forest Sportnagykövete.

Tokodi Dávid és Szabó Nikolett a Naja ForestnélKedves Dávid, sportolsz, tanulsz, edzel, versenyzel, hogy lehetséges az élet ennyi területén helytállni?

Dávid: ,,A sportolók, és különösen az én szervezem, extrém igénybevételnek van kitéve. Ezt azért is mondom, mert vegetáriánus sportolóként oda kell figyelnem a megfelelő fehérje, vitamin és ásványi anyag bevitelre. Nagyon sokféle termék van a piacon és ebben a labirintusban nehéz eligazodni, hogy a minőség és a megbízhatóság, valamint az ami az én szervezetemet támogatja összhangban legyen.

2021-ben ismerkedtem meg, Szabó Nikolett kutató által Naja Forest bio folyékony gomba kivonatokkal, azóta rendszeresen fogyasztom.,,

Tokodi Dávid véleménye a Cordyceps fogyasztásáról

Tokodi Dávid célba ér a Naja Forest bio gombakivonat fogyasztásával,,Másfél éve fogyasztom a Cordyceps folyékony kivonatot, a hatását már pár napos használatot követően érzékeltem.

A Cordycepset edzések előtt fél órával, fogyasztom, az adagolása nagyon egyszerű ugyanis egy kanállal kell bevenni és gyorsan felszívódik, nem terheli az emésztésemet. Ha nagyobb igénybevételnek vagyok kitéve, reggel is alkalmazom, ugyanis túladagolni nem lehet. Sokszor még versenyek előtt is beveszem.

Hatásait tekintve az edzések alatt sokkal több energiám van, gyorsabb a máj működése.

Az edzéseket követően kevésbé alakul ki az izomláz, sokkal gyorsabban regenerálódok.

Az edzések végére kevésbé fáradok el, és a korábbiakhoz képes ugyanazon idő alatt több teljesítményt tudok produkálni, ami a versenyeken is nagy segítség a számomra.

Tokod Dávid edz a Naja Forest bio gombakivanat fogyasztásávalAz immunrendszerem is sokkal jobban dolgozik, így a betegségek elkerülnek, nem esnek ki az edzések.

Magas aminosav, és poliszacharid/béta-glükán tartalma mind az izomzatomat, mind pedig az immunrendszeremet támogatja. Ez a vegetáriánus étrendem miatt is nagyon fontos számomra.

Mivel bio, káros termékek nem kerülnek be a szervezetembe, ami különösen fontos szempont a számomra, és a megfelelő tanúsítványokkal is rendelkeznek.

 A Naja Forest termékek egy egyedi színfolt a táplálkozásomban, ugyanis ilyen mértékű regeneráló hatást nem sok készítményt gyakorolt a szervezetemre. Úgy gondolom, hogy minden sportoló napi rutinjának részét kellene képezni. Az élsportolók szervezete extrém kihívásokkal szembesül, így nekünk gondolnunk kell arra is, hogy a későbbiek során betegségek ne alakulhassanak ki, ebben is kiváló segítők ezek a termékek. Összességében alkalmazásukkal, egy sokkal pozitívabb életszemlélettel látom a világot.,,

Tokodi Dávid véleménye a Chaga fogyasztásáról

Tokodi Dávid sikeres sport teljesítménye Naja Forest bio gombakivonattalA Chaga gombát másfél éve fogyasztom, napi rendszerességgel, hatásait már pár napos alkalmazást követően éreztem.

Általában edzéseket követően alkalmazom közvetlenül. A fogyasztása egyszerű, egy adagoló kanállal kel bevenni, és nagyon gyorsan felszívódik.

Az edzéseket követően általában fáradtnak éreztem magam, hosszú időbe telt mire regenerálódtam, ezért szinte más dolgokhoz nem is volt kedvem.

Mióta a Chaga gombát fogyasztom, kevésbé érzem magam fáradtnak, gyorsabban regenerálódom, és vissza tudok rázódni a hétköznapi teendőim közé, ezért óriási segítség számomra. Az izomláz is gyorsabban elmúlik, az izomzatom működése is sokkal jobb.

Energikus és fitt vagyok az edzések után is. A máj működésében is érezhető a javulás.

A folyékony formulának köszönhetően gyorsan felszívódnak a vitaminok és ásványi anyagok. A kedvező vitamin, aminosav tartalma támogatja a szervezetemet a vegetáriánus étrend mellett, így a pozitív értékek a vérképemben is megmutatkoznak.

Mivel bio, káros termékek nem kerülnek be a szervezetembe, ami különösen fontos szempont a számomra, és a megfelelő tanúsítványokkal is rendelkeznek, az ellenőrzött gyártástechnológiáról nem beszélve.

A Naja Forest termékek egy egyedi színfolt a táplálkozásomban, ugyanis ilyen mértékű regeneráló hatást nem sok készítményt gyakorolt a szervezetemre. Úgy gondolom, hogy minden sportoló napi rutinjának részét kellene képezni. Az élsportolók szervezete extrém kihívásokkal szembesül, így nekünk gondolnunk kell arra is, hogy a későbbiek során betegségek ne alakulhassanak ki, ebben is kiváló segítők ezek a termékek. Összességében alkalmazásukkal, egy sokkal, pozitívabb életszemlélettel látom a világot.

Tokodi Dávid véleménye a Süngomba fogyasztásáról

Tokodi Dávid érmekA Süngomba folyékony kivonatot másfél éve fogyasztom napi rendszerességgel, hatásait már pár napos alkalmazást követően éreztem.

Általában az esti órában veszem be, az adagolása egyszerű. Egy kanállal veszem be a napi adagot és nagyon gyorsan felszívódik.

A hatását először az emésztésemen vettem észre. A tápanyagok sokkal gyorsabban felszívódtak, kevésbé jelentkezett puffadás, az anyagcserém is sokkal jobban működött. Mivel javult a felszívódás a szerveztem vitamin készlete is helyreállt és több az energiám.

Az éjszakai alvás sokkal pihentetőbb volt, így a regenerációhoz szintén hozzájárul ez a készítmény. Sokkal nyugodtabb vagyok. Kevésbé tudnak kibillenteni a nyugalmi állapotomból. Az edzéseken és versenyeken jobban tudok koncentrálni.

A Naja Forest termékek egy egyedi színfolt a táplálkozásomban, ugyanis ilyen mértékű regeneráló hatást nem sok készítményt gyakorolt a szervezetemre. Úgy gondolom, hogy minden sportoló napi rutinjának részét kellene képezni. Az élsportolók szervezete extrém kihívásokkal szembesül, így nekünk gondolnunk kell arra is, hogy a későbbiek során betegségek ne alakulhassanak ki, ebben is kiváló segítők ezek a termékek. Összességében alkalmazásukkal, egy sokkal, pozitívabb életszemlélettel látom a világot.

Fontos! A törvény megkívánja, valamint kötelez is minket arra, hogy kiemelten felhívjuk figyelmét: „az étrendkiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére”. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz, betegség esetén! Webáruházunk nem gyógyítással, hanem gyógyhatású élelmiszerek forgalmazásával foglalkozik, ezért amennyiben a táplálékkiegészítőket gyógyászati céllal kívánja felhasználni, úgy kérjük, hogy minden esetben kérje ki kezelőorvosa, gyógyszerésze véleményét, valamint figyelmesen olvassa el a mellékelt tájékoztatót, és mindenkor tartsa be a tájékoztatóban, vagy a termék leírásban ajánlott napi adagolást. Kérjük azt is vegye figyelembe, hogy az étrend kiegészítő élelmiszerek nem helyettesítik a vegyes táplálkozást és az egészséges életmódot!

További cikkeink

0
  Az Ön kosara
  Az Ön kosara üres.Vissza a webáruházba
   Szállítási díj kiszámítása

   Jelentkezzen be a Naja Forest klubba!

   vagy

   Elfelejtette jelszavát?

   Jelszóemlékeztető

   Elfelejtett jelszó? A felhasználói név, vagy email cím megadását követően küldünk egy hivatkozást, amelynek segítségével új jelszót lehet létrehozni email-en keresztül.

   For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.