Barion Pixel
Vásároljon Ön is Eredeti Naja Forest termékeket a gyártótól!   További részletek

Szeptemberi engedmények

Egy új természetes lehetőség az irritabilis bél szindróma kezelésében

Mi is az az irritabilis bél szindróma? 

Az irritábilis bél szindróma (IBS) a gyomor- és bélrendszer funkcionális zavara, kialakulásának pontos oka eddig ismeretlen. Feltételezések szerint a bélflóra egyensúlya borulhat fel stressz hatására, illetve az immunrendszer nem megfelelő működése is okozhatja kialakulását. Az IBS esetében a bélrendszer működése eltér a normálistól, de ez a probléma nem vezethető vissza semmilyen szervi eltérésre. Bár az irritabilis bél szindróma nem tartozik a gyulladásos bélbetegségek csoportjába, de ezekhez a betegségekhez igen hasonló tüneteket produkál.

Tünetei: hasfájás, puffadás, hasi diszkomfort érzet, hasmenés, székrekedés jellemzi.

 • Előfordulása: az életkortól független, de a gyulladásos bélbetegségekhez hasonlóan leggyakrabban a fiatal felnőttek körében fordul elő.
 • Diagnosztizálása: az IBS diagnózisának kimondását mindig egy kivizsgálás előzi meg, hisz többféle betegség is okozhat hasonló tüneteket. Amennyiben a betegnél szervi elváltozást nem találnak, akkor szokták az IBS diagnózist használni ezen tünetegyüttes megléte esetében.
 • Terápiája: mivel a betegség okát pontosan nem ismerjük, azért a kiváltó okokat nem igazából tudjuk kezelni. A beteg panaszainak enyhítése tüneti terápia alkalmazásával lehetséges. A legfontosabb a megfelelő diéta betartása.

magyar lakosság durván 20%-a érintett ebben a betegségben, ami körülbelül 2 millió embert jelent.

Süngomba és az emésztőrendszer

A süngombáról az eddigi kutatások már bebizonyították, hogy az emésztésre kifejtett jótékony hatása mellett sok, egyéb hasznos hatással is rendelkezik, mint például: fekélyellenes hatás, gyulladáscsökkentő hatás, antimikrobás hatás, immuntámogató hatás. Az emésztőrendszer krónikus gyulladásos betegségének kiegészítő kezelésére vonatkozó vizsgálati eredmények is születtek, melyek alátámasztják a süngomba használhatóságát.

 A süngomba hatóanyagaink főbb csoportjait: hericerinek, erinacinek, erinacerin-izoindolin-1-on típusú ketonok, erinaceolaktonok, glikoproteinek, poliszacharidok, szterolok, B-12 vitamin-lakton származékok és illékony anyagok.

Az erinacinek közé tartozó erinacin A, ami egy diterpén vázas molekula és a gombafonálból (micélium) izolálják. Taiwani kutatók eredményei alapján az erinacin A gyulladáscsökkentő és idegsejt védő (neuroprotektív) hatást fejtett ki ischaemia reperfúziós patkányagy modellben.

Meg kell még említsem, hogy a süngomba a különböző zsírsavakban (pl.: az esszenciális linolénsavban is) rendkívül gazdag! Szintén bőségesen tartalmaz a süngomba magnéziumot, foszfort, valamint vas, réz és cink nyomelemeket.

Az elengedhetetlen zsírsavak

Az esszenciális zsírsavak fogyasztása fenntartja az emésztő rendszer egészségét és igen fontos szerepet játszik az agyi funkciókban. Az Omega olaj az emésztési folyamatot segíti, védi a gyomrot a gyulladástól és magától az irritábilis bél szindrómától is.

Omega 6-3 zsírsav kendermag

Emésztő enzimek

Egy tanulmány szerint az emésztő enzimek segítenek az irritábilis bél szindróma kezelésében. Számos kutató szerint az IBS-ben szenvedőknél az emésztő enzimek szintje alacsony. Erre ad természetes segítséget a papaya. A papaya jól ismert emésztést segítő tulajdonságáról. A papain az egyetlen enzim, amely hatékonyságát nem befolyásolja a belekben uralkodó aktuális kémhatás. A legtöbb enzimünkkel ellentétben savas pH-jú környezetben és akár gyomorsav hiányában is működik. A papaya rendszeres fogyasztásával a kiadós étkezések utáni kellemetlen teltségérzet és puffadás is megszüntethető.  

A belek hosszú távú egészsége szempontjából a relaxáció mellett lényeges a testmozgás is. A mozgással levezethető, csökkenthető a stressz, illetve az állóképességet fejlesztő sportok során fellépő fel-le irányú mozgás hatására a béltartalom lefelé továbbítódik, ami megrövidíti a bélpasszázs idejét. Így főképp azoknak lehet látványosan javítani az állapotán, akik székrekedésben szenvednek.

Számos tudományos tanulmány bizonyítja, hogy a rendszeres testedzés csökkenti az emésztő szervrendszerben kialakuló szervi betegségek kockázatát is. A testmozgás és a belek egészsége között fennálló kapcsolat a biológiai mechanizmusok szabályozása révén valósul meg. Erre jó példa a hormontermelődés; javul a fizikai aktivitás hatására, és fontos szerepet játszik az emésztésben is.

Ezen betegek körében fontos a bélflóra probiotikumokkal való helyreállítása is. 

 

Összeállította:
Szabó Nikolett
tudományos kutató

 

További cikkeink

Naja Forest Gránátalma koncentrátum

Gránátalma a szív egészségéért

Szív-és érrendszeri betegségek A szív- és érrendszeri betegségek a vezető haláloki tényezők között állnak [Ref. 2]. Emiatt a szív- és érrendszeri betegségek leküzdésére alkalmas étrend-módosítások bevezetése (például

Tovább olvasom »
0
  Az Ön kosara
  Az Ön kosara üres.Vissza a webáruházba
   Szállítási díj kiszámítása

   Jelentkezzen be a Naja Forest klubba!

   Regisztráljon a Naja Forest klubba!

   Ingyenes regisztráció

   Már regisztrált?