Barion Pixel
Vásároljon Ön is Eredeti Naja Forest termékeket a gyártótól!   További részletek

Augusztusi ajánlatok

2019.03.12. Naja Forest Gyógygomba Kutatólabor Kft.
Forrás: Manager Magazin  
Műsorvezető: Sebők Viktória  
Időpont: 
2019-05-01

Medicine woman/Gyógyító üzletasszony/Kutatóból üzletasszony

Szabó Nikolett a kutatólaborban
Szabó Nikolett a kutatólaborban

1993-ban, a németországi Stuttgartban rendezett atlétikai világbajnokságon a kínai sportolók kilenc világcsúcsot döntöttek meg segítségével.

Bár sokszor támadták őket, a kínai csapat tagjai nem tiltólistás, szintetikus hormonokat “toltak” magukba a siker reményében, hanem a természetben található gombák közül egyet. A kínai hernyógomba végül a sportolók egyik természetes és legális doppingszerévé vált, amelyet az ázsiai kultúra évezredes gyógynövényei között tartanak számon, s a tradicionális kínai medicina több, mint 2000 éve használja őket. De nem kell elmenni egészen Kínáig vagy Japánig, itthon is több olyan gombafajta él, amelyeknek az emberi szervezetre ható pozitív hatását tudományos kutatások bizonyítják. Például a pecsétviaszgomba, amelyet más néven a ,,hosszú élet titka”-nak hívnak, több mint 200 féle hatóanyaggal rendelkezik, magyarázza Szabó Nikolett, táplálkozás-tudományi kutató, a 2013-ban alapított Gyógygomba Kutatólabor Kft. alapító-tulajdonosa, s a NaJa Forest Bio Folyékony Gomba Kivonatok étrend-kiegészítő gombacsalád ötletgazdája a manager magazinnak. Mint mondja, a gombákkal való gyógyítás műfaja elsősorban a keleti és az indián kultúrából ismert, pedig csak a Kárpát medencében mintegy 39 olyan gyógyhatással bíró gombafaj létezik, amelyet a néphagyományban is alkalmaznak. A győri kutatólabor élelmiszerüzemében termesztett gombafajokból folyékony gombakivonatokat állítanak elő, s jelenleg mintegy 2500 terméket készítenek havonta. Emellett saját pecsétviaszgomba termesztésbe kezdtek az osztrák partnerük által biztosított bio termesztőzsákokon. A termékek egyedisége abban rejlik, hogy saját fejlesztésű gyártástechnológián keresztül érik el a gomba leghatékonyabb, folyékony állagát.

A “NaJa” márkanév a Navajo indián népcsoporthoz köthető. Ugyanis az indiángyógyítók is azt állítják, hogy a fizikai betegségeknek lelki síkja van, tehát a lelket is gyógyítani kell. “S a gombák pontosan ezt művelik: gyógyítják a lelket és a testet is” – mondja Szabó Nikoletta. Induláskor azonban még kevés információ állt rendelkezésére a hatóanyagokról, s a formula hatásáról. Hiszen ilyen állagú gombakészítmény ezidáig nem is létezett. “Nekem kellett rájönni, hogy egy betegségnél mit adok és hogyan dozirozom.” Üzleti modellje, cégvezetői tapasztalata és marketing ismerete sem volt, ehelyett a vállalkozását építette a megszerzett tudása köré: azaz önmaga lett a cég.

Tudás köré épített üzleti modell

2019.03.12. Naja Forest Gyógygomba Kutatólabor Kft. Fotó: Móricz-Sabján Simon
2019.03.12. Naja Forest Gyógygomba Kutatólabor Kft. Fotó: Móricz-Sabján Simon

Amikor a Semmelweis Egyetem epidemiológia karán táplálkozástudományi szakirányon tanult, rengeteg mérési eredményt gyűjtött össze arról, hogy milyen rossz a magyar emberek egészsége. Szeretett volna ezen változtatni. Egy véletlen találkozás hozta össze párjával, Nagy Ferenccel, aki por állagú gombakapszulákat hozott Ausztriából Magyarországra. Nem gondolkoztak sokat, hamar létrehozták közös vállalkozásukat. Szabó Nikolett már korábban is tisztában volt a gombák gyógyító képességével, de nem kapszulás formában akart velük foglalkozni. Tudta, ha sikeres akar lenni, nem egy újabb tucattermékkel kell előrukkolnia, az amúgy is telített piacon, hanem valami egyedivel, valami különlegessel. Kitalálták, készítsék el folyadék formájában a táplálkozás-kiegészítőt. “Ahhoz viszont szükség volt üzemre, gépekre, engedélyekre, de pénzünk nem volt” – meséli Szabó Nikolett. Kapcsolati rendszerének köszönhetően viszonylag hamar ráleltek az üzemhelyiségre, de nagyon lassan tudták a vállalkozásukat építeni. Egy darab desztilláló géppel kezdték, s kevéske alapanyagra futotta mindössze saját vagyonukból.

“Nulla marketing tudásom volt, nem ismertem a marketing csatornákat, számomra rejtély volt, hogyan tudjuk megismertetni másokkal a termékeket” – emlékezik vissza a kezdetekre. Egy évig éjjel-nappal kísérleteztek a folyékony formulával. Minden, az egyetemen szerzett kutatói tudását bevetette, mégis fél év múlva eljutott arra a pontra, hogy feladja, miután az elegy állandóan megromlott. “Egy év múlva azonban megtaláltam, mi hiányzik” – mondja. A prototípus összeállt, de kellett egy professzionális kutatás a termék mögé, amivel igazolható a gyógygomba szirup hatékonysága. Csakhogy az izotópos vizsgálatok nagyon költségesek, több tízmillió forintba kerülnek. Arra viszont pénzük még nem volt. Legelőször nem hitt bennük senki, csupán egy magyar kutatócég, aki “baráti” áron, 7 millió forintért, elvállalta a kisállatokon végzett izotópos elemzést. “A világon mindössze ez az egyetlen kutatás történt, amelyet cukorbetegségre végeztek patkánycsoporton a gomba hatóanyagaival, s az eredmények azt bizonyították, 12 nap alatt visszafordíthatóak a cukorbetegség tünetei” – magyarázza a kutató asszony. A világ növényei közül a gomba az egyetlen olyan faj, amely többek között a cukorbetegség gyógymódját is beprogramozta magába, emeli ki.

Gyógygomba kivonat készítés közben...
2019.03.12. Naja Forest Gyógygomba Kutatólabor Kft. Fotó: Móricz-Sabján Simon

Amikor beérkezett egy ötezer darabos megrendelés, akkor még mindig nagyon piciny infrastruktúrával rendelkeztek. “Ekkora töltő kapacitásra nem voltunk felkészülve, mivel egyetlen membrános ipari töltőgép sem bírta kezelni a viszkóz elegyű szirupot.” Jöttek a barátok, a családtagok és együtt, tölcsérrel töltötték meg az ötezer gyógygombás üveget” – sorolja. Az eset után kerestek megoldást a töltésre, végül egy mézgyártótól jött az ötlet, hogy Svájcban csináltassanak hasonló töltőgépet, mint amit a mézhez használnak. A hírük szájról-szájra járt, lassacskán megtalálták őket a vásárlók, s egyre több pozitív visszajelzés érkezett.

Mint mondja a termékkel együtt fejlődött ő is, egyre többet tanult a betegségekről és a gombák hatásairól. “Nagyon szeretek gyógyítani, de nekem is csak menet közben ‘esett’ le, hogy mekkora csoda van a kezemben” – fejtegeti. Sok-sok nehézség ellenére, az indulás után két évvel, 2015-ben termékeik népszerűvé váltak a piacon, felfutott az értékesítés, ez pedig végre lehetővé tette az üzem korszerűsítését. 2018-ban a Magyar Marketing Szövetség a sikeres, hatékony marketingmegoldások és azok széleskörű népszerűsítésének kategóriájában jutalmazta a NaJa gombacsalád promócióját.

“A gyógyszerészet egyszerűsítő elvével ellentétben a mi titkunk az, hogy nemcsak bizonyos részeket, hanem minden hatóanyagot kinyerünk a gombából” – mondja Szabó Nikolett. “A gombákat ugyanis nem lehet leutánozni egy-egy vegyülettel, az egyetlen olyan növény, ami nem hagyja magát bedobozolni” – fűzi hozzá.

2019.03.12. Szabó Nikolett, Naja Forest Gyógygomba Kutatólabor Kft. Fotó: Móricz-Sabján Simon

Szabó Nikolett

Semmelweis Egyetem epidemiológia karán végzett, táplálkozás-tudományi kutatóként. 2013-ban, párjával alapították meg vállalkozásukat. A győri kutatóüzemben állítják elő a NaJa Forest Bio Folyékony Gomba Kivonatok étrend-kiegészítő gombacsaládot. A termékcsalád promóciójáért 2018-ban a Magyar Marketing Szövetségtől elismerést kaptak.

Forrás: Manager Magazin, Sebők Viktória

További sajtómegjelenések

A minőségbiztosítás jelentősége a bio folyékony gombakivonatok és gyógynövények gyártásában

Pongrácz Bálint előadása a Biyovis – Naja Forest Szakmai hétvégén: A minőségbiztosítás jelentősége a bio folyékony gombakivonatok és gyógynövények gyártásában…

Új kihívások, adaptogén gyógynövény kivonatok gyártástechnológiájának fejlesztése

Bálint Péter előadása a Biyovis – Naja Forest Szakmai hétvégén: Új kihívások, adaptogén gyógynövény kivonatok gyártástechnológiájának fejlesztése címmel

M'Essence Adaptogén gyógynövény-gyógygomba keverékekkel az endokrin rendszer és homeosztázis fenntartásáért

Szabó Nikolett előadása a Biyovis – Naja Forest Szaküzleti hétvégén az M’Essence Adaptogén gyógynövény-gyógygomba keverékekkel az endokrin rendszer fenntartásáért címmel.
0
  Az Ön kosara
  Az Ön kosara üres.Vissza a webáruházba
   Szállítási díj kiszámítása

   Jelentkezzen be a Naja Forest klubba!

   Regisztráljon a Naja Forest klubba!

   Ingyenes regisztráció

   Már regisztrált?