Barion Pixel

Tüdőrákos betegeknél is jótékony lehet a lentinán!

2018 júliusában a Cancer Research and Clinical Oncology szaklapban megjelent cikk célja a lentinannal kapcsolatos preklinikai és klinikai vizsgálatok, molekuláris mechanizmusok áttekintése.

A LENTINAN a Shiitake gomba egyik poliszacharidja és az ezt tartalmazó Lentinan injekció klinikailag elfogadott gyógyszer Ázsia több országában.  Ezt a készítményt legfőképpen előrehaladott gyomorrákos és vastagbélrákos betegek terápiájában használják, de emellett a tüdődaganatos betegeknél is kiterjedten vizsgálják hatását.

2013 nyarán publikált klinikai vizsgálatok már kimutatták, hogy kemoterápia mellett adott lentinan meghosszabbítja az előrehaladott gyomorrákos betegek túlélési idejét a kemoterápiánál tapasztaltakhoz képest.

Egereken végzett laboratóriumi tesztekben a lentinán adagolásával az esetek 80-100 %-ában sikeresen csökkentették vagy visszafordították a rákos sejtek burjánzását. A lentinán nem közvetlenül a daganatos sejtekre hat, hanem az immunrendszer serkentésével segíti az emberi szervezetet a rákos sejtek leküzdésében. Az eddigi állatkísérletes vizsgálati eredmények szerint a shiitake gomba hatóanyagának, a lentinánnak koleszterinszint csökkentő, tumorellenes és vírusellenes hatása igazolódott. Japánban, Kínában és Koreában a lentinán regisztrált gyógyszer, injekciós formában előrehaladott állapotú gyomor- és vastagbélrákos betegek kiegészítő kezelésére használják.

A most júliusban megjelent tanulmányban az elmúlt 12 év eredményeit elemzik a szerzők, Yiran Zhang és munkatársai.

A CNKI (China National Knowledge Infrastructure), a VIP (Chongqing VIP kínai tudományos folyóirat-adatbázis) és a Wanfang adatbázisok alapján 2004 és 2016 között publikált, randomizált vizsgálatokban 3,117 tüdőrákos beteg vett részt, közülük 38 beteg kapott a kemoterápia mellett lentinant.

csak kemoterápiás kezelést kapó betegekhez képest a kemoterápiát+ lentitnánt kapó betegek válaszaránya 43,3%-ról 56,9%-ra emelkedett.

Ezen adatok alapján a szerzők megállapítása, hogy a lentinán nemcsak az életminőséget javítja, hanem a kemoterápia hatékonyságát is növeli a tüdőrákos betegek kezelése során.

Hogyan is hat pontosan a lentinán?

  •  A lentinán jelentősen aktiválja a NK-sejteket (természetes ölősejteket =Killer sejt), vagyis azokat a sejteket, amelyek bekebelezik az idegen sejteket (pl. daganatsejteket, vagy vírusokat) és szabad gyököket termelve pusztítják el azokat.
  •  A lentinán hatására fokozódik a tumornekrózis-faktor és egyes enzimek termelése, amelyek szintén részt vesznek a daganatellenes hatásban.
  •  Az NK-sejtek elősegítik a T-lymphocyták (csecsemőmirigy eredetű) és a B-lymphocyták (csontvelő eredetű) aktiválódását, amelyek szintén jelentős daganatellenes hatást fejtenek ki.

Milyen problémáknál használják Japánban a lentinánt?

A lentinánt Japánban már általánosan használják különböző betegségek kezelésére, így például

  •  daganatos betegeknél kiegészítő terápiaként injekciós formában: főleg gyomorrák, vastag- és végbélrák esetében.
  •  vírusos eredetű betegségek esetében: agyhártyagyulladás, kanyaró és a mumpsz, HIV fertőzés (AIDS), HPV (humán papilloma vírus), influenza vírus, meghűlés esetén is előszeretettel használják.
  •  koleszterinszint csökkentésre,
  •  idősek: az általános fiatalító hatása miatt használják,
  •  fiatalok: túlerőltetés, kimerültség esetén fogyasztják.

A lentinán a szervezet sejtellenes (T-sejtek) és humorális (B-sejtes) immunválasz folyamatait párhuzamosan aktivizálja, ennek köszönhető komplex hatása. A terápiás használhatóság kutatása miatt egyre több publikáció jelenik meg róla folyamatosan. Az eddigi klinikai vizsgálatok eredményei alapján az onkoterápiás kezelések adjuváns terápiájában már a nyugati orvoslásban is egyre jobban elismert és használt hatóanyag a lentinán.

Hazánkban a shiitake gyógygomba  standardizált kivonat formájában érhető el, Naja Forest Shiitake néven van forgalomban, mely 76 % poliszacharid tartalommal rendelkező teljes spektrumú hatóanyag tartalmú készítmény.

Összeállította:
Szabó Nikolett
tudományos kutató

További cikkeink

0

Jelentkezzen be a Naja Forest klubba!

Akár 5 + 2% kedvezmény!

Regisztráljon a Naja Forest klubba!

Ingyenes regisztráció

Akár 5 + 2% kedvezmény!

Már regisztrált?