Új terápia segíthet többféle rák legyőzésében

Létezik az immunrendszernek egy nemrégiben felfedezett része, mely felhasználható lenne minden ráktípus kezelésére – állítják a Cardiff Egyetem tudósai hétfőn közzétett nyilatkozatukban.

A tudósok kidolgoztak egy újfajta immunterápiát, amely univerzális segítséget nyújthat többféle rák legyőzésében, ráadásul nem kell személyre szabni, mint a korábbi CAR-T terápiák esetében – írja a Science Alert.

A tudomány számára már korábban ismert volt, hogy az immunrendszer T-sejtjei felelősek a rákos sejtek felismerésért és elpusztításáért. A Nature Immunologyban közzétett cikkben a T-sejtet egy olyan immunsejtnek írták le, amely átvizsgálja a testet, és azonosítja a lehetséges veszélyeket, pl: kórokozók, vagy kórós sejtosztódás, azonban a teljes immunbiológiai folyamat sokáig ismeretlen volt.

Az emberi T-sejt elektronmikroszkópos felvétele

A T-sejtterápiák az immunterápia egyik fajtáját jelentik. A leggyakoribb fajtájuk a CAR-T terápia, amely során a szervezet immunsejtjeit, a T-sejteket vérvétellel kinyerik, majd genetikailag úgy módosítják, hogy azok képesek legyenek felismerni a daganatot, és megtámadni azt.

A módszernek megvoltak eddig a határai: az eljárással csak néhány típusú rákot lehetett elpusztítani, ráadásul minden terápiát személyre kellett szabni a T-sejtek egyik receptora, a HLA miatt. A HLA teszi lehetővé, hogy a T-sejt felismerje a tumorsejtet, viszont ez a receptor mindenkinél más, így nem lehet egységesen módosítani.

A Cardiff Egyetem kutatói most erre találtak megoldást: rábukkantak ugyanis egy univerzális receptorra, az MR1-re, ami az emberi populációban ugyanolyan, és ezért sokkal szélesebb körben lehet módosítani úgy, hogy nem kell személyre szabni a terápiát. Az MR1 receptor az emberi test minden sejtjén létezik. Az MR1 potenciálisan jelezheti a rákos sejtekben zajló torzult anyagcserét az emberi immunrendszer felé.

T-sejtek a vérben

A kutatók kísérleteztek is az újonnan felfedezett receptorral, és megállapították, hogy egerek esetében, valamint emberi mintát használva, laboratóriumban többféle rákfajta kezelésére sikeresen alkalmazható. Az izolált T-sejt képes volt megkülönböztetni az egészséges és rákos sejteket. Az egeres vizsgálatok során sikerrel tesztelték a módszert tüdőrákos sejteken, melanomán, leukémián, vastagbél-, emlő-, prosztata-, csont- és petefészekrákon.

Noha a kezelést még nem tesztelték emberekben, a kutatók és a szakértők szerint új utakat nyit a rákkutatásban.

Az a gondolat, hogy az immunrendszert a daganatok ellen lehetne fordítani, nem új keletű.

A gyógygombák poliszacharid vegyületeket (pl. eritadenin, lentinat), b-D-glukánt, vitaminokat, ásványi anyagokat és savakat (pl. ganoderic sav, betulinic sav) tartalmaznak.

A gombákban lévő poliszacharidok (béta-glükánok) nem közvetlenül a daganatos sejtekre hatnak, hanem az immunrendszer serkentésével segíti az emberi szervezetet a rákos sejtek leküzdésében.

A szájon keresztül elfogyasztott poliszacharidok a vékonybélbe jutnak.

A bélnyálkahártyán találhatóak a Peyer-plakkok, amelyek immunsejtekben gazdagok. A Peyer-plakkok funkciójukat tekintve olyanok, mint manduláink. Az immunsejtek receptoraikkal felismerik poliszacharid molekulákat.

A poliszacharid molekula  kapcsolódik az immunsejtek receptoraihoz, amelyek aktíválódnak, immunreakciót kiváltva ezzel az egész szervezetből, hatásukra az immunrendszer sejtjei a megfelelő területen végzik el a munkájukat.

A poliszacharid molekula nem szívódik fel a vérben, rostként választódik ki a szervezetből és nem vált ki nem kívánt mellékhatásokat. Ezeket a poliszacharidokat a bélbaktériumok is elfogyasztják, elősegítve ezzel a működésüket.

A poliszacharidok a gombák kitinvázában találhatóak. Ennek az egyetlen hátránya, hogy az emésztőrendszer a kitinvázat nem tudja lebontani, ebből adódóan a gombák elfogyasztásával a poliszacharidoknak csak egy minimális része szívódik fel.

Az egyik legismertebb gomba poliszacharid, a Shiitake gombában lévő, Lenitnan, amely hozzájárulhat a természetes immunvédekezéshez.

Egy 2014-es humán kutatás szerint fiatal egészséges felnőttekben a Lentinula edodes (Shiitake) gomba naponkénti fogyasztása fokozza az immunrendszer működését.
Az L. edodes négy héten keresztül történő fogyasztása az effektor sejtek (az immunrendszer ölősejtjei): NK sejtek és T-sejtek számának növekedését eredményezte, ez egyébként vérből volt kimutatható. Ezek a sejtek egyúttal gyorsabb aktíválódásra voltak képesek.

Szintén emelkedett a vérben az IgA szint, ami azt feltételezi, hogy a belek immunitása javult. A gyulladásos markerek szintje csökkent a vérben, így egyúttal beigazolódott a Shiitake gyulladás csökkentő hatása is.

A citokinek szintje jelentősen különbözik a gomba fogyasztás előtti és utáni idő között; ami azt jelzi, hogy az immunrendszer aktivációja sokkal hatásosabb volt a gomba fogyasztását követően. (A citotkinek, olyan vegyületek, melyek az immunsejtek közötti kommunikációt biztosítják.)

Forrás: Consuming Lentinula edodes (Shiitake) Mushrooms Daily Improves Human Immunity: A Randomized Dietary Intervention in Healthy Young Adults Xiaoshuang Dai,Joy M. Stanilka,Cheryl A. Rowe,Elizabethe A. Esteves,Carmelo Nieves Jr.,Samuel J. Spaiser, show all Pages 478-487 | Received 27 May 2014, Accepted 28 Jul 2014, Published online: 11 Apr 2015(https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2014.950391)

Gyógyszerek is készültek a lentinánból. 1969-ben a tokiói Japán Nemzeti Rákkutatási Intézet kutatói vonták ki először a shiitake gombából ezt a béta-glükán poliszacharidot.

Japánban alkalmazott rákellenes gyógyszerek gyógygombákbólJapánban alkalmazott rákellenes gyógyszerek gyógygombákból: PSK – Krestin (1977 óta), Lentinan (1985 óta) és SPG – Sonifilan (1986 óta). Mindegyik még mindig használatban van Japánban és más távol-keleti országokban.

Japánban az 1980-as évek elején tesztelték először a lentinant, III fázisú gyomorrákban (előrehaladott vagy visszatérő), 275 betegen. Ebben a kísérletben a lentinan-t citosztatikus kemoterápiával kombinálva alkalmazták. A tanulmány bizonyította, hogy a lentinan:

  • meghosszabbítja az életet

  • csökkenti a rákkezelés mellékhatásait

  • javítja a beteg immunválaszát a rákra.

Természetesen a szervezetre nem csak a poliszacharidok gyakorolnak jótékony hatást, hanem a gombákban lévő egyéb enzimek és hatóanyagok is (pl. L-ergothianin, triterpének, ergoszterol stb.), melyeknek a nagy része még ismeretlen a tudomány számára.

A tudósok, legújabb kutatási eredménye is alátámasztja a gombák esetében a szinergia fontosságát. A gombakivonatok egy adott kombinációjának szinergikus hatása fokozhatja az immunsejt válaszokat, és végül elősegítheti, az immunrendszer fellendülését- Ez azt jelenti, tehát, hogy ha többféle gomba fajt kombinálunk, akkor egy sokkal erősebb immunválaszt válthatunk ki. 

A gyógygombák és a belőlük készített poliszacharidok elsősorban étrend-kiegészítők formájában vannak forgalomban. Amennyiben gyógygomba tartalmú készítményt vásárolunk, a jobb felszívódás érdekében, érdemes olyan készítményt választani mely a kitinvázat nem tartalmazza, csak a gombák hatóanyagait.

Szabó Nikolett
tudományos kutató

 

Naja Forest bio folyékony gyógygomba készítmények gyártástechnológiáját ide kattintva ismerheti meg!

 

További cikkeink

0

Jelentkezzen be a Naja Forest klubba!

Akár 5 + 2% kedvezmény!

Regisztráljon a Naja Forest klubba!

Ingyenes regisztráció

Akár 5 + 2% kedvezmény!

Már regisztrált?