Az ágazati szabályok alapján tilos élelmiszernek bármilyen betegség megelőzésére, gyógyítására vagy kezelésére vonatkozó állításokat tulajdonítani. Az étrendkiegészítőkre vonatkozó 37/2004 (IV.26) ESzCsM rendelet szerint a gombák/növények tápanyagainak, hatóanyagainak egészségtámogató hatásai Magyarországon jogszerűen nem ismertethetőek. Alábbi leírások a tudomány jelenlegi álláspontja szerint ismeretterjesztő célt szolgálnak, hazai és nemzetközi szakirodalmi hivatkozások alapján készültek. A kutatások NEM a termékre, hanem az összetevőkre vonatkoznak.
Emésztésünk egészsége érdekében ajánlott a napi 25-30g rostbevitel. Ennél azonban általában jóval kevesebbet fogyasztunk, ami számos emésztőrendszeri panasz előidézője is lehet. De az sem mindegy, milyen rostokat fogyasztunk.
A fermentálásnak köszönhetően a rostok prebiotikus tulajdonsága jelentősen megnő, mely a vastagbélben segíti a minél szélesebb körű bélflóra táplálását és kialakulását, mivel azok sem a gyomorban, sem a vékonybélben nem szívódnak fel, ezáltal ideálisan támogatják nemcsak az anyagcsere folyamatokat, hanem immunrendszerünket is.
Nem elegendő csak a bélflóránkat támogatni. Ugyanis, ha a bélnyálkahártyát nem regeneráljuk, a gyulladt felületén a jó bélbaktériumok nem tudnak megtapadni és elszaporodni, azaz kolonizálni a bélrendszert. A Fiber Vegán Protein SDG lignán tartalma támogatja a bélnyálkahártya regenerálódását, ezáltal a probiotikus baktérium törzsek ki tudják fejteni a hatásukat.
Kapcsolódó cikk: https://najaegeszseg.com/cikkek/miert-fontos-a-belflorank-tamogatasa/
A Naja Forest Vegán Proteinekben a csíráztatott fermentált gabonák és a gyógygombák jótékony tulajdonságait ötvöztük.
Mind a négy Vegán Protein egy teljes értékű komplex – SUPER FOOD – táplálék, amely alkalmas napi egy vagy két étkezés kiváltására úgy, hogy nem alakul ki éhségérzet, mert a minimális energia bevitel mellett folyamatosan megmarad a jó közérzet.
Az egyedi eljárás során (csíráztatás és fermentálás) a gabonák tápértéke növekszik azáltal, hogy egyes emésztést gátló anyagok (pl. fitinsav) lebomlanak, a tápanyagok egy része a szervezet számára könnyebben felvehető formába alakul át, ezért azok jobban hasznosulnak, és kevesebb energiát igényel a felhasználásuk. Emellett hasznos anyagok szintetizálódnak, mint például enzimek, vitaminok, fehérjék (GABA – gamma-amino-vajsav).
Termék fajtától függően tartalmaznak csíráztatott liszteket (csíráztatott barnarizs liszt, fermentált stabilizált rizskorpa, csíráztatott lenmagliszt) és teljes értékű növényi fehérje forrást. Csíráztatott erjesztett kenderfehérje, lenfehérje, rizskorpafehérje, napraforgófehérje izolátum, vagyis 4 féle különböző növényi eredetű fehérje tökéletes kombinációja. Ezáltal a sportolók, diétázók, aktív életet élők étrendjének tökéletes kiegészítése.
Süngomba, Mandula gomba, Cordyceps és Chaga gomba teljes spektrum összetevői:
A megfelelő bélflóra összetételét támogató baktériumokat és rostokat is tartalmaz, amely elősegíti az ideális testsúly elérését.
A Naja Forest Mushroom Vegán Proteinek megalkotását őseink bölcsessége ihlette. Megoldást kerestünk az egyes tápanyagok tökéletes megformálására és elegyítésére, és olyan összetevőket használtunk, amelyek megfelelnek az egészséges táplálkozás legmagasabb színvonalának, így született meg ez a formula: csírázott, erjesztett, BIO, lúgosított! A termékekben a csíráztatott gabonafélék, gyógygombák és bélbaktériumok szinergikus hatása érvényesül, az egészséges bélflóra és erős immunrendszer elérése és fenntartása érdekében.
Ezek a csíráztatott termékek tulajdonképpen az „ősi Super foods”, melyben természetesen magas a többszörösen telítetlen Omega-3 esszenciális zsírsavak (ALA) és optimális mennyiségben tartalmaznak lignánokat.
A lignánok növényi fitohormonok , amelyekről úgy gondolják, hogy védő hatást fejthetnek ki a daganatok kialakulásával szemben.
A terméket és a termékkoncepciót a Naja Forest és a Living Foods csapata dolgozta ki. A csíráztatásnak és a gombák hatóanyaginak együttesen számos előnye van mind a krónikus betegségek (cukorbetegség, inzulin rezisztencia, elhízás, szív- és érrendszeri betegségek), mind pedig a daganatos betegségek megelőzése szempontjából.
A technológia lényege, hogy megőrzi az alapanyagok tápanyag-tartalmát.
Az eljárás során a magok egy részét erjesztik, a másik részét csíráztatják, amely 36 órán át tart, és amikor a csírázás eléri az anyag koncentrációjának csúcsát, a folyamatot megállítják, megszárítják, őrlik és hozzáadják a különbőző gyógygombák komplex keverékét: Süngomba, Mandulagomba, Cordyceps sinensis vagy Chaga (Hamvaskéreg gomba). Továbbá hozzáadtunk egy speciális probiotikus keveréket, amely teljes egészében növényi eredetű, és nagyon hasznos a vegeteriánus étrendet követők számára.
A nem csírázott magok hatalmas molekulák formájában, szervezetünk számára nehezen hozzáférhető módon, vastag héj által védve tárolják az értékes tápanyagokat, vitaminokat – ebben a formában fogyasztva alig emészthető, passzív tápanyaghoz jutunk, amelyek csak raktározódnak szervezetünkben, de nem hasznosulnak kellőképpen.
A tápanyagok a csírázás során aktiválódnak, azaz kerülnek működőképes formába – a nagy makromolekulák kisebb egységekre bomlanak, így a már aktív tápanyag könnyebben felszívódik, illetve szervezetünk számára jóval magasabb lesz a biológiai hasznosíthatósága.
A csíráztatás hatására ráadásul jelentősen csökkennek a nyugalmi állapotban lévő magvakban felhalmozódó, olyan tápanyagfelvételt gátló, vagy más néven anti-nutritív hatóanyagok is, mint például a fitinsav, a nehezen emészthető fehérjék könnyen emészthető aminosavakká, a zsír pedig értékes zsírsavakká alakul.
A Naja Forest Vegán Proteinekben felhasznált összetevők egy része 2-3 napnyi fermentáláson is átesik. Ez egy ellenőrzött, biológiai erjedési folyamat, amelynek során a termék jótékony hatásai kibővülnek és hasznos tápanyagtartalma megnő.A tápanyagok dúsulása a csíráztatás során hozzáadott probiotikus baktériumkultúrák (Lactobacillus sp., Bifidobacterium sp.) hatására történik.
A fermentációs technológia egészségünk szempontjából rendkívül előnyös, ugyanis az eljárás során a magok fitinsav tartalma feloszlik – ez egy tápanyagfelvételt gátló, ún. anti-nutritív hatóanyag, amely a nem csíráztatott, azaz passzív állapotban lévő magokban halmozódik fel. A fermentálásnak köszönhetően a csíráztatott magokban lévő nyomelemek is nagyobb mértékben képesek hasznosulni, továbbá segít eltávolítani és minimalizálni a termékekben lévő allergéneket, jelenlétében hasznos vitaminok szintetizálódnak, és a tápanyagok még könnyebben emészthetővé válnak.
Nem, a fermentáció ugyanis csak az alapanyagok egyfajta jótékony előkezelését jelenti, amelytől még könnyebben emészthetővé válnak a szervezet számára, de az ebben a fázisban alkalmazott baktériumok munkája itt véget is ér. A fermentált magvak, rostok prebiotikumként azonban később támogatást nyújtanak, a Naja Forest Vegán Proteineket jótékony probiotikus baktériumtörzsekkel is dúsítjuk, a kettő pedig együtt segíti a normál bélflóra normál működésének fenntartását.
Nem, a Naja Forest Vegán Proteinek sem cukrot, sem tartósítót, sem mesterséges anyagokat nem tartalmaznak. A Vegán Protein porok esetében az ízekért – és színekért – a szintén különleges eljárással készült szárított gyümölcsporok, valamint némi természetes aroma felelnek. A termékek sima cukrot sem tartalmaznak, az édes ízt az egyik legegészségesebb természetes helyettesítővel, steviával (vagy sztívia) érik el, de annyira csekély a mennyisége, hogy mellékíztől nem kell tartani.
A Naja Forest Vegán Proteinek az egyedi, kontrollált csíráztatási eljárás eredményeképpen aktív mikroelemekben gazdagok, ennek következtében hozzájárulnak az emésztés és a szervezet normál, kiegyensúlyozott működéséhez többek között a bennük található B-vitaminoknak, magnéziumnak, vasnak, C-vitaminnak, kalciumnak, cinknek, réznek és szelénnek köszönhetően.
A Naja Forest brand történetisége a Navahó indiánokik nyúlik vissza.
A Navahó indiánok által alkalmazott rituálék nagyon érdekesek, nem csak a test méregtelenítését tartották fontosnak, azt vallották, hogy a fizikai betegségeket lelki szinten kell gyógyítani.
A gyógynövények az emberiség által legrégebben használt gyógymódok közé tartoznak.
A modern gyógyszerek 25 %-a származik azokból a növényekből, amelyeket először használtak a hagyományos orvoslásban.
Ahogyan nőtt az efféle termékek iránti kereslet, úgy fejlődött a hatóanyagok kivonatolásának hatékonysága a minél szélesebb körű bioaktivitás elérése érdekében. Ezt a mostani evolúciós változásunk is megköveteli. Egyre nagyobb hangsúlyt kapnak pl az adaptogén gyógynövények, melyek a pszicho-neuro endokrin rendszeren keresztül fejtik ki hatásukat.
A gombákban lévő bioaktív hatóanyagok a gomba nehezen emészthető sejtfalai közé zárva, étkezéssel nem nagy mennyiségbe kerülnek a szervezetbe. Szükséges volt a hatóanyagok feltárása modern eljárásokkal.
Ezt a kivonatolási technológiát fejlesztettük ki, melynek eredményeképpen nem kell elfogyasztani az emésztő rendszer számára egyébként sem hasznosítható kitinvázat, így az értékes hatóanyagok 100 %-ban hasznosulnak.
Az általunk kidolgozott bio gyártás technológia során kivonjuk a gomba testből az értékes hatóanyagokat, ahogy a természet komponálta, és egy olyan stabil emulzióba kerül, amely lehetővé teszi a hatékony felszívódást és hasznosulást.
Egy szerető szülő és nagyszülő akkor boldog, amikor a gyermekét, gyermeke egészségét biztonságban tudhatja. A környezeti ártalmak gyermekeinket sem kímélik és ez sajnos már nagyon fiatal, korai szakaszban megmutatkozik az egészségi állapotukban. Ma már sokkal korábban oda kell figyelni a megfelelő minőségű anyagokat tartalmazó táplálásukra, a kellő mennyiségben történő folyadékbevitelre és pótlására, a mozgásukra és a példára, amit a környezete mutat nekik. Ez utóbbiba nem csak az általános életmód, hanem a betegségek kezelése, a gyógyítás módja, a gyengélkedéshez, a kisebb-nagyobb tünetekhez való hozzáállás is rendkívül fontos! Már itt eldől, hogy gyermekünket egészségre, vagy betegségre neveljük!
A gyerekek még tisztán, ösztönből megérzik, hogy mi a jó nekik és mi nem az. Nem nyelnek le akármit. Nem lehet bármit lenyomni a torkukon. Persze tudjuk, hogy ha betegek, ha gyengélkednek és nyűgösek, néha mégis muszáj szót fogadniuk és bizony el kell fogyasztaniuk valami gyógyírt. Persze ezeket a kellemetlen alkalmakat lehet minimalizálni is, esetleg a másik végponton, maximmunnal, azaz az immunrendszer megfelelő kiépítése, fenntartása és folyamatos erősítése számos betegséget előzhet meg! Egy kis preventív befektetés pedig rengeteg pénzt takaríthat meg, amit egy esetleges betegség gyógyítása, kikezelése esetén el kell költenünk!
Elérhetőségek:
Szabó Nikolett és Horányi Ágnes beszélgetése
Mekkorát fejlődött a tudomány a gombák gyógyhatásaival kapcsolatban? Ennek a fejlődésnek köszönhetően jelentősen megnőtt a gombák terápiás célú használata.
Bizonyos gombák ma már számos gyógyszer alapját képezik. Milyen kiemelt fontosságú, szigorú szempontokat kell szem előtt tartani a gombák feldolgozása során? Mi a különbség a természetben megjelenő, illetve a laboratóriumi körülmények között termesztett gombák között?
Mik a gombafogyasztás előnyei, illetve hátrányai? Miért nehezen emészthetők a gombák?
XXX. Jubileumi Természetgyógyászati Kongresszus
Szabó Nikolett előadása a XXX. Jubileumi Természetgyógyászati Kongresszuson, Aquincum Hotel, 2023. május 6.
Fontos! A törvény megkívánja, valamint kötelez is minket arra, hogy kiemelten felhívjuk figyelmét: "az étrendkiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére". A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz, betegség esetén! Webáruházunk nem gyógyítással, hanem gyógyhatású élelmiszerek forgalmazásával foglalkozik, ezért amennyiben a táplálékkiegészítőket gyógyászati céllal kívánja felhasználni, úgy kérjük, hogy minden esetben kérje ki kezelőorvosa, gyógyszerésze véleményét, valamint figyelmesen olvassa el a mellékelt tájékoztatót, és mindenkor tartsa be a tájékoztatóban, vagy a termék leírásban ajánlott napi adagolást. Kérjük azt is vegye figyelembe, hogy az étrend kiegészítő élelmiszerek nem helyettesítik a vegyes táplálkozást és az egészséges életmódot!
Amennyiben az elmúlt 2 hónapban klubtagként bejelentkezve vásárolt legalább összesen 29.000 Ft értékben, 20% kedvezményre jogosult a Naja Forest által gyártott termékekre vonatkozóan. Akciós termékekre, akciós termékcsomagokra és az 50 ml-es bio folyékony gombakivonatokra ez a kedvezmény nem érvényes!
A klubtagság ingyenes!