Tények tévhitek- a tulajdonosok szemszögéből
A mikoterápia (gombákkal foglalkozó tudomány) a 21. században óriási fejlődésnek indult.
A PubMed-en több száz kutatási anyag támasztja alá azt a tényt, hogy „bizonyos” gombák gyógyító hatása nem pusztán „babona”.
A gombákkal való gyógyítás Kelet-Ázsiában, Japánban és Kínában több ezer éves múltra tekint vissza. Az európai orvoslásban az átlagember a gombáról csak, mint gombás fertőzés elleni gyógyszerről hallott ez ideáig.
Az alkalmazott gyógygomba termékek nagy része por valamint kapszula formájában volt elérhető, egészen 2013-ig, amikor is úgy döntöttünk, hogy egy hatalmas kihívásba kezdünk, az addig forgalmazott, kiváló minőségű, bio kapszulákat lecseréljük és folyékony kivonatok gyártásába kezdünk. (Gyógygomba Kutatólabor Kft.)
A folyékony gomba kivonat előállítása előtte sem volt teljesen ismeretlen fogalom, azonban ezek nem teljes spektrumú készítmények voltak, mert pusztán etanolos tinktúra formájában léteztek.
Szabó Nikolett Semmelweis Egyetem epidemiológia karán, táplálkozástudományi szakirányon tanult, 9 éves népegészségügyi szakmai gyakorlattal rendelkezett, amikor úgy döntött, hogy elindul egy másik segítő pályán, amelyhez a gyógygombákon vezetett az út.
Mi abból indultunk ki, hogy a gomba kivonatok előállítását számos publikáció bizonyította már, ezek azonban kizárólag vizes frakciók (Biosci. Biotechnol. Biochem 1998. 62(3) pp.434-437), vagy szerves oldószeres kivonatok voltak, mint pl Chloroform és Methanol (The Journal of Nutrition, 3246 db publikáció), azonban ezek mérgező hatású oldószerek. A zsíroldékony frakciók hatásosságára vonatkozóan is voltak publikációk, ezek elsősorban a gyulladás gátló hatásokról szóltak: Zhang Y, et al. 2002.
A másik ok, ami miatt a kivonat készítés mellett döntöttünk, a gombák nehezen emészthetősége. A gombák beltartalmi paraméterei rendkívül jók, kedvező aminosav összetételük miatt, kiváló hús pótlok, azonban az emészthetőségük is a húsokéval vetekszik. Az emberi szervezet emésztő enzim készlete a gomba rostos váza (kitinváz) közül csak nehezen, illetve egyáltalán nem oldja ki a hatóanyagokat, nem rendelkezünk kitináz enzimmel. A szárított gombaporok/ kapszulák esetében a szervezetnek még hidratálni is kell, hogy a hatóanyagokhoz hozzáférjen. Adott esetben a kapszulahéj fel sem oldódik.
Magyarul sem egy gomba pörkölt, sem pedig szárított gombapor elkészítésekor nem lehet azt a hatóanyag dózist bevinni, ami terápiás hatást válthat ki. Az élettani hatásokért felelős anyagokat nem tudjuk ilyen módon bevinni, illetve ha csak gombát eszünk, egyáltalán nem tudjuk, hogy abból mennyi hatóanyag hasznosul a szervezetünkben, ha egyáltalán hasznosulni tud?
A legtöbb klinikai kutatási adattal megtámogatott tumorellenes gombafaj a Shiitake (Lentinula edodes) és a belőle készített tumor ellenes gyógyszer Lentinan Ajinomoto®, szintén kivonat!!!melyet Japánban III. Stádiumú metasztatikus gyomorrák kezelésben sikeresen alkalmaznak. (A Shiitake 76 % lentinán tartalommal rendelkezik)
Mindezen tények megerősítettek bennünket abban, hogy egy innovatív, mind a vízoldékony, mind a zsíroldékony frakcióval rendelkező, STANDARDIZÁLT hatóanyag tartalmú gyógygomba kivonatot kell megalkotnunk. Mindkettőnk szakmai múltjára és tanulmányainkra tekintettel természetesen nem csak „összepakoltuk”, a standardizált kivonatokat, a teljes spektrumú kivonat fejlesztés 2 évet vett igénybe, teljesen önerőből végeztük, nem bíztuk a véletlenre az eljárás kidolgozását, ugyanis a fejlesztésben osztrák és magyar gyógyszerészek is részt vettek. A gyógyszerész háttér biztosítására is szükség volt és van, mivel az alkalmazott gyártás egy gyógyszer-technológiai eljárás szintjén van, hiszen maga az alapanyag többféle kezelésen és kétféle frakcionálási eljáráson megy keresztül.
Jelenleg is biomérnök, élelmiszeripari agrármérnök, és laboratóriumi technikusok dolgoznak a csapatunkban főállásban.
A fejlesztés során rengeteg megoldandó probléma merült fel, mivel egy ismeretlen folyamattal álltunk szemben.
- A vizes frakciók hátránya a romlékonyság volt. Akkoriban (2013-2014) a vizes és zsíroldékony frakciók elegyítése sem volt megoldott. Hiszen a különböző fázisok elegyítése kicsapódást eredményezett.
- A megoldást a glicerin jelentette. A gyártás során Magyarországon termesztett napraforgóból előállított, garantáltan GMO mentes, gyógyszerészeti minőségű glicerint alkalmazunk, amely biztosítja a homogenitást, konzerválja a hatóanyagokat és a liposzómás technológiához hasonlóan biztosítja a hatóanyagok eljutását a sejtekhez. A glicerinnek köszönhetően a hatóanyagok már a száj nyálkahártyáján keresztül felszívódnak.
- Standardizált hatóanyag tartalom eléréséhez, olyan alapanyag beszerzésre volt szükségünk, amelyben minden sars/tétel hatóanyag tartalma pontosan meghatározott és dokumentációval igazolt. Nem beszélve azon gyártási paramétereinkről, amelyek a mai napig titkosak!
Fentiek alapján is kijelenthetjük, hogy 2013 előtt a glicerines bio folyékony gomba kivonatok NEM léteztek! Ezen új generációs termékeket az általunk kidolgozott gyártástechnológia alkotta meg.
Tudományos megalapozottság:
Nem csak megalkottuk a formulát, hanem meg is akartunk győződni a készítményeink hatásosságáról, ezért 2015-ben egy saját kutatásba kezdtünk a Semmelweis Egyetem kampuszán működő CroMed Kft-vel:
A mandulagomba és bokros gomba keverékét tartalmazó prototípus készítmény 12 hetes állatkísérletes modellen végzett vizsgálatban jelentős vércukorszint javító hatást mutatott.
Az így végzett kutatási eredményből úgy tűnik, hogy ezek a hatóanyagok képesek az inzulin termelésének fokozására. Ezáltal segítik szabályozni a vércukorszintet.
A legfontosabb azonban, hogy érvédő hatást fejtenek ki, melynek következtében jelentős segítséget nyújthatnak a szövődmények megakadályozása szempontjából, mint amilyen a vesekárosodás, és szemkárosodás, végtagok amputációja.
A Mandula gomba és Maitake gomba hatóanyagait tartalmazó prototípus készítménynek átfogó hatása van. A szív és érrendszer megbetegedéséhez vezető összes rizikófaktort képesek kedvező irányba befolyásolni, így a koleszterin -és vércukor szintet, vérnyomást is.
Ez azért kulcsfontosságú, mert rossz értékek esetén a szervezetben gyulladás léphet fel, ami a rákbetegségek kialakulását is előmozdíthatja.A csontvelőben termelődő őssejtek kijavítják a szív és érrendszer hibáit. Ha a gyógygomba kivonatok szedése jobb közérzetet eredményez, az azt jelenti, hogy az őssejtek regeneráló képessége kezd helyreállni. Ez a gyógygombák legfontosabb tulajdonsága azontúl, hogy képesek a koleszterin -és vércukor szintet, valamint a vérnyomást szabályozni.
1. ábra Sóoldattal kezelt beteg állatcsoport jellemző képe 2. ábra 12 napig gombakivonattal kezelt beteg állatcsoport jellemző képe
A vizsgálat kiterjedt arra is, hogy a folyékony kivonat prototípus hatékonyságát összemérték a vizsgálatba bevont, kereskedelmi fogalomban kapható kapszula hatásosságával.
2. ábra: A folyékony gomba kivonat és kapszulás készítmény májanyagcserére gyakorolt hatásának összehasonlítása cukorbeteg állatkísérletes modellben
A diagramból is kitűnik folyékony kivonat hatékonysága szembetűnőbb volt a kapszulás készítményhez képest. (kék oszlop magassága van közelebb a negatív kontrollhoz)
Szakmai megalapozottságunk nem csak a megfelelő szakképesítéssel rendelkező kollégák esetében érvényes, hanem látható, hogy kellő anyagi befektetést fordítunk az általunk gyártott termékek hatásosságának igazolására is.
A gomba folyékony kivonatok gyártása esetén elsőrendű követelmény a BIO minősítés
A gombák a természet köztisztasági hivatalnokai, lebontják a szerves anyagokat, komoly jelentőségük van a talaj tisztításában, életmódjukból eredően magukba szívnak a talajból minden szennyeződést, többek között a nehézfémeket, vegyszereket, és a peszticideket is.
Amennyiben nem bio gomba készítményből készül a kivonat, drámai mértékben feldúsulnak a végtermékben a nehézfémek és szennyeződések is, tehát a bio minőségű gyógygomba alapanyag a BIZTONSÁGOS folyékony gomba kivonat gyártás elsőrendű követelménye!
Természetes gomba kivonatok
A magas hatóanyag tartalmú bio gomba alapanyagoknak a beltéri-termesztése egy nagyon bonyolult és összetett folyamat. A gombák hatóanyag tartalma nagy mértékben függ a spórák származásától, minőségétől és a gombák termesztési körülményeitől.
A sprórából micélium illetve kultúra készül, melyekből micélium hálózat keletkezik, majd ezek a sterilizált zab-búza keverékét tartalmazó oltóanyagra kerülnek, ezek kerülnek a szubsztrátumot tartalmazó zsákokba, melyekből a gomba termesztő sátrakban fejlődnek a kész gombatestek. A gombák hatóanyag tartalma annál magasabb, minél jobb termesztési körülményeket biztosítanak a részükre.
![]() |
![]() |
![]() |
A bio körülmények között termesztett gombák hatóanyag tartalma eltérő lehet termesztési fázisonként. Nincs két egyforma gomba spóra és nincs két egyforma gomba kivonat sem. Tehát az egyes kivonatok íz világa, színe olykor eltérő lehet, és ez normális.
Ahogy nincs két egyforma húsleves sem, de helyesen úgy fogalmaznék, hogy nem tud mindenki húslevest készíteni, ahogy nem tud mindenki bio folyékony gomba kivonatot készíteni.
A glicerin azzal, hogy megteremtette a megoldást a végleges formulára, esély adott a hamisításoknak is, ugyanis vannak, akik visszaélnek a folyékony gomba kivonat gyártással. Nem az a probléma, hogy más is rákapott a folyékony gomba kivonat gyártás lehetőségére, hiszen van Pepsi Cola és van Coca Cola, van, aki ezt szereti és van, aki azt.
A gond azzal van, ha visszaélnek az emberek bizalmával, vagyis, ha az értékesített,,folyékony gomba kivonat,, nem tartalmaz gombát, csak színezett glicerint, ugyanis az valóban tény, hogy gomba kivonatok ízében lehet változatosság, de hogy köze nincs a gomba aromájához, az gyanakvásra ad okot, főleg, ha a termék nem rendelkezik bio minősítéssel.
Nyilvánvaló, hogy az ilyen ember „megcsinálta a szerencséjét„, ugyanis az általunk kidolgozott minőségi kivonat készítés mintáját megragadva, szakmai tudás anyaginkat felhasználva fillérekből készít ,,hasonló,, gomba folyékony kivonatot, és értékesíti premium termék címén.
Az emberek bizalmával ilyen estekben könnyű visszaélni, ugyanis a hatóságok sem vizsgálják az étrend-kiegészítők valós beltartalmi paramétereit, ,,csak,, notifikációt végeznek, így a gyártó felelőssége, hogy milyen minőségű terméket állít elő.
A Naja Forest gyártástechnológiájában a megbízhatóság alap követelmény HACCP, ISO, BIO és Magyar termék tanúsítványainkkal igazoljuk azt a tényt, hogy az általunk gyártott bio folyékony gomba kivonatok STANDARDIZÁLT hatóanyag tartalommal rendelkeznek, azaz minden termékünk mindig ugyanazzal a mennyiségű hatóanyag tartalommal rendelkezik, minden esetben ugyanabból a forrásból vásároljuk az alapanyagainkat.
Szinerga = A hatóanyagok szorzótáblája
Az általunk gyártott bio folyékony gomba kivonatok különlegessége a szinergia! Ez azt jelenti, hogy a hatóanyagoknak együttesen sokkal jobb hatásuk van, mint, külön-külön. Ez a TELJES KIVONATOK hatásosságának a titka. A hatóanyagok gombafajonként is eltérő arányban vannak jelen.
Sőt ausztrál tudósok be is bizonyították, hogy ha többféle gombafajt kombinálunk, akkor még erősebb immunválaszt válthatunk ki. https://www.nutraingredients.com/Article/2019/11/21/Mushroom-extract-blend-creates-immune-cell-boost-say-scientists
Annak érdekében, hogy a maximálisan kiaknázható legyen egy növény gyógyító ereje, ki kell használni a növények aktív anyagiban rejlő szinergiát, és meg kell őrizni az összetevők egyensúlyát. Tehát nem elég csak az egyik vagy csak a másik hatóanyagot kivonni, ahogy a gyógyszeripar is teszi.
![]() |
![]() |
![]() |
Nagy örömünkre szolgált, az idei évben megjelent a GYÓGYÍTÓ GOMBÁK (Dr. Gothárd Csaba, Dr. Taraczközi István) című könyv, amelyben megerősítették a szerzők, hogy az általunk megalkotott receptúra lehetővé teszi, hogy a gombák hatóanyagai ezzel a glicerines formulával kellő mennyiségben bejutathatóak a szervezetbe. Ezt támasztja alá a könyv egyik kiemelkedő része, a 225. oldal, amely azt a 100 ml-es készítményt mutatja be, melyből a 3 X 5 ml dózis ugyanazt a terápiás hatóanyag tartalmat tartalmazza, mint a KÖNYV-ben leírt Reishi esetében 1,5-3 gramm szárított gomba, a Süngomba (Hericium erinaceus) esetében 2-4 gramm szárított gomba, Shiitake (Lentinula edodes) esetében 4-6 gramm szárított gomba, és a Kínai hernyógomba (Ophiocordyceps sp.) esetében 1-4 gramm szárított gomba.
Ez annál is inkább örvendetes a számunkra, mert ezeken az oldalakon szárított gombakészítmények szerepelnek, és az általunk gyártott folyékony gomba kivonatok pedig a már kivont kizárólagos hatóanyagokat tartalmazzák grammokban.
Rávilágítottak és megerősítették a gomba kivonatok esetében a szinergia fontosságát (többféle gombafaj kombinálásának előnyeit) és a teljes kivonatok hatásosságát.
Külön hangsúlyt kapott az ELŐSZÓ-ban a hatástalan, nem kellő tudományos megalapozottsággal előállított termékekre való figyelem felhívás, amely óriási jelentőséggel bír a fogyasztók tájékoztatása szempontjából.
Kijelenthetjük, hogy a bio folyékony gomba kivonat gyártást és a glicerines technológiát a Naja Forest honosítottuk meg, de nem pusztán termékgyártásról van szó, hanem trendet teremtünk, amire csak nagyon kevesek képesek.
Ezek a termékek nem tömeggyártásra készülnek,…….nem csak összepakoltuk a termékeket és megcsináltuk a szerencsénket, hanem kellő tudományos megalapozottsággal, egy megfelelően összeválogatott külföldi és hazai szakember csapattal fejlesztettük és fejlesztjük a termékeinket.
A tudatlanság egyedül a marketing és értékesítési tapasztalatunkban volt jelen a kezdetekkor, azonban erre is rácáfoltunk, ugyanis 2018-ban a Magyar Marketing Szövetség a sikeres, hatékony marketingmegoldások és azok széleskörű népszerűsítésének kategóriájában jutalmazta a NaJa gombacsalád promócióját.
A célunk minőségi, magas hatóanyag tartalmú, egyedi hatékonyságú termékeket gyártani a fogyasztóknak, hiszen nincs is szebb dolog, mint mások szolgálatában elveszni.
Természetesen nem csak a Naja Forest termékeket gyártjuk, de a M’ESSENCE, Mycolife, HerbalVet és Bestanture MaxImmun termékek is a mi gyártósorunkról kerülnek ki. A Life Spirit termékeket egy ideje már nem mi gyártjuk. Ezen termékek fejlesztésében nem veszünk részt.
Valóban kijelenthetjük, hogy a 21. század új generációs termékei a gombák, ez alatt azonban nem a kitinvázat is tartalmazó termékeket értjük, hanem az abból kivont hatóanyagokat tartalmazó BIO folyékony gomba kivonatokat.
A fejlesztéseinknek továbbra sincs vége, hiszen folyamatban vannak a Organic Herbal Extracts gyógynövényes kivonatok bevezetése.
Szabó Nikolett és Nagy Ferenc
tulajdonosok,
a bio folyékony gomba kivonatok
megálmodói és megalkotói

A modern életvitel kényelme gyakran az egészségünk rovására megy. Előrecsomagolt, túlfinomított termékek, tartósítószerek, adalékanyagok… ezek már a mindennapjaink részét képezik. De mit adunk ilyenkor a testünknek valójában? Ha szeretnénk visszatérni a természetes egyensúlyhoz, első lépésként meg kell tanulnunk felismerni a valóban értékes táplálékot: a feldolgozatlan élelmiszereket.
Miért érdemes feldolgozatlan élelmiszereket választani?
Először is tisztázzuk, mit nevezünk feldolgozatlan élelmiszernek: ide tartoznak azok, amelyeket nyersen vagy minimálisan feldolgozva fogyasztunk. A minimális feldolgozás része a fagyasztás, hevítés, tiszítás, mosás vagy éppen az ehetetlen részek eltávolítása, így ettől még teljesen természetes marad az adott táplálék.
A feldolgozott élelmiszerek ezzel szemben mesterséges ízeket, színezékeket, tartósítószereket tartalmaznak, hogy minél tovább megőrizzék szavatosságukat. Fogyasztásukkal azonban megzavarhatjuk saját bélmikrobiomunkat.
A feldolgozatlan élelmiszerek – mint a friss zöldségek, gyümölcsök, magvak, gombák – nemcsak hogy mentesek a hozzáadott cukroktól, sóktól, ízfokozóktól és mesterséges adalékoktól, hanem tápanyagprofiljuk is jóval gazdagabb. Ezek az ételek még „teljes egészükben” tartalmazzák azokat az értékes mikrotápanyagokat, enzimeket, antioxidánsokat és növényi vegyületeket, amelyekre a szervezetünknek valóban szüksége van.
Az ilyen tápanyagok segíthetik a szervezet természetes méregtelenítő folyamatait, az immunrendszer erősítését, és hozzájárulhatnak a bélrendszer és más szervrendszerek egészségéhez is. Nem véletlen, hogy egyre több táplálkozástudományi kutatás hívja fel a figyelmet a teljes értékű, minimálisan feldolgozott élelmiszerek előnyeire.

Hogyan lehet kihozni a legtöbbet a növényekből és a gombákból?
Nyilván nem eshetünk neki minden növénynek és gombának nyersen, de fontos szem előtt tartani azt is, hogy sütéssel-főzéssel is sok tápanyag elvész az ételből. Szeretnénk azonban, ha a bevitt, egészséges táplálék minél nagyobb arányban hasznosulna szervezetünkben. Mi lehet erre a megoldás?
- Kettős kivonatolás: A gyógygombák hatóanyagainak feltárása nem egyszerű feladat. A legjobb megoldás a kettős kivonatolás, ugyanis az alkoholos kivonás segít felszabadítani a gomba sejtfalaiban rejlő értékes triterpéneket, míg a meleg vizes extrakció a poliszacharidokat hozza felszínre. A Naja Forest termékei ezt az innovatív technológiát ötvözik, ráadásul a végtermék alkoholmentes, így akár gyerekek vagy érzékenyebb bélflórával rendelkezők is nyugodtan fogyaszthatják.
- Csíráztatás: A magvak csíráztatása során a bennük lévő enzimek aktiválódnak, a vitaminok koncentrációja megnő, és a tápanyagok könnyebben felszívódó formát öltenek. A csíráztatott gabonák és olajos magvak igazi szuperélelmiszerek! Nem véletlen, hogy a Naja Forest szuperélelmiszereiben is megtalálhatók.
Mit nem tud előállítani a szervezetünk?
Az emberi test csodálatos működésű gépezet, de vannak olyan tápanyagok, amelyeket nem képes önmaga előállítani, így ezeket külső forrásból kell bejuttatnunk.
- C-vitamin: Az egyik legismertebb vitamin, amit a szervezet nem tud szintetizálni. Fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében, a bőr, csontok és erek épségének fenntartásában. A Forte Elixir of Life például bio acerola cseresznyét tartalmaz, amely természetes formában biztosítja a C-vitamint.
- Esszenciális aminosavak, zsírsavak: Ezek szintén nélkülözhetetlenek a sejtműködéshez, immunitáshoz és hormonális egyensúlyhoz, mégis gyakran hiányosak a feldolgozott étrendekben.
Szervrendszereink, amelyek folyamatos terhelés alatt állnak
Az immunrendszer, az idegrendszer, az emésztőrendszer elsősorban azok a szervrendszereink, amelyek nap mint nap erőteljesen dolgoznak azért, hogy testünk teljes szinergiában funkcionáljon az érkező kihívások ellenére. A stressz, a helytelen táplálkozás, a mozgáshiány és a szennyezett környezet mind gyengítik ezeket a védőbástyákat. De mit tehetünk ennek ellensúlyozására?
- Gyógygombák rendszeres fogyasztása: A Reishi segíthet az immunrendszer egyensúlyának fenntartásában, a Chaga erős antioxidáns hatása révén a sejtvédelemben játszhat fontos szerepet, míg a Süngomba az idegrendszer és memória támogatásában lehet hasznos. Ezek kombinálása vagy kiegészítése nem vesz el a hatékonyságukból, sőt, fokozhatják egymás jótékony hatásait.
- Rostbevitel csíráztatott fehérjékkel: Szuperélelmiszereinkben található értékes tápanyagok segíthetnek az emésztés támogatásában, a jóllakottságérzet fenntartásában, miközben teljes értékű növényi fehérjével látják el a szervezetet.
- Gyógynövény-kivonatok: Articsóka, feketeköménymag olaj, gránátalma (hogy csak néhányat soroljuk fel a temérdek értékes kivonat közül) természetes módon segíthetik a máj, emésztés, hormonrendszer működését.

A feldolgozatlan élelmiszerek előnyei nemcsak az egészségmegőrzésben, hanem a betegségek megelőzésében is elképesztően nagy szerepet játszhatnak. Ha tudatosan választjuk meg, mit teszünk a tányérunkra és milyen étrend-kiegészítőkkel támogatjuk szervezetünket, hosszú távon érezhető lesz a különbség: energiaszintben, közérzetben és ellenállóképességben egyaránt.
Érdemes visszanyúlni a természethez kincsestárához, és okosan, korszerűen kihasználni mindazt, amit kínál.
Kövesd Facebook oldalunkat legfrissebb híreinkért és használd ki a szezonális kedvezményeket!