A gombák hatékonysága prosztata gyulladás esetén

Prosztata gyulladás esetén szakirodalmi adatok szerint hatékonynak bizonyult a Reishi gomba és Mandulagomba hatóanyagainak kombinációja. A Resihi gomba természetes gyulladáscsökkentő. Hatóanyagai közül a két legfontosabb a poliszacharidok és a triterpének. A triterpének erős antibakteriális, nyugtató és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. A Reishi mintegy 140, igen aktív triterpént tartalmaz. A Mandulagomba támogatja a szövetek regenerációját, valamint  pótolja az immunrendszer számára hiányzó vegyületeket, magas béta-glükán tartalma segít szabályozni az immunrendszer működését, úgymond rendezi az immunsejtek közötti kommunikációt. A Mandulagomba ezen kívül jelentős ergoszterol tartalommal is rendelkezik. Vizsgálatok bizonyítják, hogy az adekvát D-vitamin-ellátottság védelmet jelent a mellrák, a prosztatarák, a vastagbélrák, a kardiovaszkuláris megbetegedések és a metabolikus szindróma kifejlődésével szemben, és jobb fizikai erőnlétet biztosít. Egészséges életmóddal és egészséges (D-vitamint bőségesen tartalmazó) táplálkozással, a délelőtti vagy a délutáni órákban történő észszerű napozással, a téli hónapokban D-vitamin-szupplementációval kivédhetők a D-vitamin-hiány hosszú távú káros következményei.

A jó minőségű gyógygomba kivonatok keverékeinek fogyasztása hozzájárulhat a megelőzés és a gyógyulás eredményességéhez.

Fentiek alapján a két gomba kombinációját tartalmazó Naja Forest N3-as készítmény hatékony lehet mind a megelőzésben, mind a gyógyszeres kezelés kiegészítésében.

Mindezeken kívül rendkívül fontos a rendszeres testmozgás és a megfelelő étrend betartása is. Ez azt jelenti, hogy az étrend gyakrabban tartalmazzon antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású gyümölcsöket (pl. gránátalma, vörösáfonya, fekete berkenye), valamint zöldségeket. Főleg keresztes virágú zöldségek (brokkoli, karfiol, káposzta, kelbimbó) fogyasztására kell helyezni a hangsúlyt, valamint a gyulladáscsökkentő likopint tartalmazó növényekre (pl. paradicsom, cékla). Érdemes lenmagot, tökmagot rendszeresen fogyasztani. Minimalizálni kell a gyulladáskeltő élelmiszerek a cukor, a liszt és a tejtermékek fogyasztását, beleértve a cukrozott üdítőitalok, a feldolgozott és félkész élelmiszerek, tartósított élelmiszerek, valamint a péksütemények elhagyását.

A vörös húsok fogyasztása helyett érdemes előtérbe helyezni a sovány-, fehér húsok és a hal fogyasztását. Az omega-3 zsírsavakban gazdag halak fogyasztása segíthet a gyulladás mérséklésében. Vitaminok és nyomelemek közül a C-vitamin fogyasztása lehet fontos, mely amellett, hogy antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású, valamennyi gomba kivonat esetében fokozza a poliszacharidok biológiai hatékonyságát. Különösen igaz ez a Reishi (Ganoderma lucidum) és Maitake gombára.  A szelén segíti a degeneratív sejtek önmegsemmisítését, és védi a sejteket az oxidációtól. A legtöbb szelén a tenger gyümölcseiben, sovány húsokban, tojásban, hüvelyesekben van. A cink szintén jelentős ásványi anyag a prosztata megfelelő működése szempontjából és gyulladásgátló hatással is rendelkezik.

Összeállította:
Szabó Nikolett
tudományos kutató

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email
Megosztás itt: print
0