A KRÓNIKUS FÁRADTSÁG SZINDRÓMÁTÓL A BIO FOLYÉKONY GOMBA KIVONATOKIG

Ahogy rövidülnek a napok, és haladunk az év vége felé, mind többen panaszolják ugyanezt, pedig még nincs is itt a hírhedt tavaszi fáradtság szezonja. Nehezebben megy a reggeli felébredés, lelassultan, fáradtan telik a nap. Gyerekeknél ez a fajta fáradtság, „kimerülés” a túlzott iskolai megterhelés és – akár a szülők által ráerőltetett – különórák miatt szintén egyre gyakrabban felfedezhető.

Amikor az immunrendszer már nem tud „táplálkozni” a korábban felhalmozott energiából, lassan kimerül.  Az ekkor fellépő tünetsort nevezzük krónikus fáradtságnak, angol rövidítése: CFS (Chronic Fatigue Syndrome), melyet sok esetben a nem megfelelő étrend okoz. Ez azt jelenti, hogy konkrét testi megbetegedés, elváltozás nem mutatható ki hátterében, elsősorban a depresszív és szorongással járó kórképekkel mutat hasonlóságot.

A krónikus fáradtság szindróma jellemző tünetei:

  • a „folyamatos” fáradtság a pihenést követően sem szűnik
  • csökken a koncentráció képesség, memóriazavar
  • ízületi fájdalmak
  • pihentető alvás hiánya

Még ma is keveset hallani róla, hogy a krónikus fáradtság és burnout (kiégés) hátterében nemcsak hiánytünetek, és lelki, szellemi kimerültség, hanem tartósan és rejtetten fennálló, zajló gyulladások is állhatnak. Köztudott tény, hogy minden kóros folyamat kiindulási alapja a gyulladás.

Hogyan kezelhető a krónikus fáradság szindróma

  1. Legfontosabb mindig az immunrendszer erősítése és hosszútávon történő támogatása. Fontos az emésztési és egyéb tünetek mielőbbi enyhítése.
  2. A  gyulladást, irritációt kiváltó anyagok szintjét mielőbb csökkenteni kell.
  3. Támogatni kell a bélfal megtisztulását.
  4. Tehermentesíteni kell a májat, fokozni a salaktalanító funkciót, javítani az epeürülést.
  5. A bélfali felszívódást is támogatni kell, hogy a szervezet vitaminokkal és ásványokkal történő ellátása megfelelő és kielégítő legyen. Ezáltal a mitokondriumokban történő energiatermelés javul, és a sejtek, ill. az egész szervezet vitalitása fokozódik.

A krónikus fáradság szindróma tüneteinek enyhítésében nagy segítségünkre lehetnek a gombák. Különösen a Kínai hernyógomba, Shiitake és Reishi gomba kombinációját tartalmazó készítmény. Ezen gombák hatóanyagai szinergiában, azaz egymás hatását felerősítve fejtik ki hatékonyságukat. Az immunrendszeren keresztül a szervezet több pontján hatnak, csökkentik a gyulladásos folyamatokat és harmonizálják az egyes funkciókat.

Ezen gombák együttes poliszacharid tartalma akár 64 % is lehet, és a különleges kivonatolási eljárásnak köszönhetően az egyes gombák szerves hatóanyagait, foszfolipideket, triterpéneket, cordycepint is tartalmazzák a folyékony kivonatok.

A krónikus fáradság szindróma esetében is immunológiai és autoimmunológiai formációk ok okozati láncáról van szó, amíg végül kifejlődik a rák.

A készítmény 1-3, 1-6 B-glükán tartalma immunrendszerünk hajtóanyaga, üzemanyaga, melyek a helytelen táplálkozási szokásainkból kifolyólag hiányoznak a szervezetünkből, ezért könnyebben alakulhatnak ki a különböző daganatos megbetegedések.

Reishi gombának erős vírusellenes tulajdonságai vannak. Ezáltal megakadályozza a vírusfertőzések kitörését, illetve enyhíti a tüneteket. A Reishi gombát a lélek gombájának is nevezik, mivel kedvezően befolyásolja az alvás funkciókat.

Szakirodalmi adatok alapján a Kínai hernyógomba a sejtben lévő mitokondriumokban növeli az energiaszintet, ezáltal csökkenti a fáradságot. Egy 1986-os tanulmány szerint 40%-kal növeli a sejt-szintű oxigén-felvételt. Vitalizál, harmonizálja az idegrendszer működését, csökkenti a stresszt, depresszió esetén is hatásosnak bizonyult. Anti-aging, vagyis öregedés ellenes gombának is szokták nevezni, mivel a poliszacharid kivonata képes javítani az agyműködést, valamint antioxidáns enzimeivel részt vesz a szabad gyökök okozta öregedési folyamatok gátlásában.

Gyulladás gátlásra Shiitake gomba. A Shiitake gomba immunrendszerünk bástyája. Fő hatóanyaga a lentinan és a KS-2 poliszacharid, melyeknek valószínűleg a szintén jól ismert immunerősítő hatás is tulajdonítható. Ezt támasztja alá, hogy a gombakivonat az ember testi sejtjeit interferonok kibocsátására készteti, melyek a gyulladásgátlásban fontosak.

Összállította:

Szabó Nikolett

tudományos kutató

2017.09.22
ELFELEJTETTE JELSZAVÁT?
Elvesztette jelszavát? Kérjük, adja meg felhasználónevét vagy jelszavát! E-mail-en keresztül fog kapni egy linket, amire kattintva létrehozhatja új jelszavát! Kérjük nézze meg SPAM (levélszemét) mappáját is!
We do not share your personal details with anyone.
0