FURCSA A KÜLSEJE, DE AZ EGÉSZSÉG ŐRE – A KÍNAI HERNYÓGOMBA

A Kínai hernyógomba (Cordyceps sinensis) vagyis a “yarsagumba” névre hallgató hernyóbáb a szegény himalájai közösségek egyik fő bevételi forrása. Egy kilóért több tízezer dollárt fizetnek Kínában. 3000 méteres magasság felett nő, a Himalája oxigénszegény, nedves és hideg klímájában, ásványi anyagban gazdag talajában. A yarsagumba tulajdonképpen nem más, mint az egyik lepkefaj mumifikálódott bábja, amelyet megtámadott a Kínai hernyógomba. A gomba a hernyó szerveiben megtelepedve terebélyesedik, gazdaállatát lassan megöli, testét pedig mumifikálja.

Mielőtt azonban megijednénk, érdemes tudni, hogy manapság a kínai hernyógombát is a szokásos módon termesztik, társaihoz hasonlóan. Mesterséges körülmények között kizárólag az ALOHA Medicinals képes termeszteni. A Naja Forest CORDYCEPSkizárólag az ALOHA Medicinals által termesztett alapanyagból készül, 85 % poliszacharid tartalommal rendelkezik. A Gyógygomba Kutatólabor Kft. által kifejlesztett, koncentrált hatóanyag tartalmú készítmény. Ez a termék kategóriájában az egyik legjobb 100 %-ban BIO folyékonygomba kivonat, mely ma a piacon elérhető!

A Kínai hernyógomba akkor került a nyugati kutatók figyelmének középpontjába, mikor kínai sportolók az 1993-ban, Németországban megrendezett Szabadtéri Atlétikai Világbajnokságon kilenc világcsúcsot döntöttek meg. Mióta Ma edző bevallotta, hogy a kínai atlétikai válogatott rekordokat döntögető futóit ezzel etette, az elit atléták között a legkeresettebb táplálék-kiegészítők közé került. Rá egy hónapra a Kínai Nemzeti Játékokon a csapat egyik tagja Wang Junxia a VB-aranya mellé újabb elismerést szerzett hazájának és a Cordycepsnek, többek között megdöntötte 10.000 m-es síkfutás női világcsúcsát is.
A Cordyceps azóta is folyamatosan a nyugati (sport) tudományos élet érdeklődésének középpontjában van.

Hogyan működik a Cordyceps?

A Cordyceps a teljesítmény növelését az ATP szintjének növelésén keresztül éri el, ami egy, a sejt mitokondriumában található energiamolekula. A vércukorszintet is csökkenti, mivel tartósítja a glikogént a májban, és megnöveli az oxigénfelvételt. Végül, a májban található glükóztermelő enzimek mennyiségét is növeli, ami több hozzáférhető glükózt biztosít az izmok számára. A Cordyceps az oxigénfelvétel hatékonyságának növelésén és az alacsony oxigénszint ill. magas savszint által okozott károsodások elhárításán keresztül is kifejti hatását.

Idősebb pácienseken végzett kutatások során a Cordyceps növelte a hidegtűrő képességet, növelte a légzésfunkciót, javította a memóriát és a koncentrációs képességet, valamint a libidót is. Mindezek a hatások a javuló szív-és érrendszeri, valamint légzési funkciókkal függenek össze. Az ATP fent említett szerepén keresztül az energiaszintet is növelte.

Nagy mennyiségű antioxidáns is található e gombában, szervezetünk a segítségével gond nélkül szállítja az oxigént és a tápanyagokat, hozzájárulva a szív- és az agy megfelelő ellátásához. És ez még nem minden! Csökkenti a rossz koleszterin (LDL) és növeli a jó koleszterin (HDL) szintjét – egy kutatás során közel 17%-os csökkenést dokumentáltak!

Támogatja a központi idegrendszert, mérsékeli a stresszt és javítja szellemi teljesítőképességünket. Segít az alvásproblémákon-mindezzel együtt kitűnő társ felgyorsult mindennapjainkban.

A vérszegénység ellen is hasznos, mert támogatja a vörösvérsejt-termelődést.

A rák és gyulladások elleni védőpajzs

E csodálatos összetevőkkel bíró gomba egyik kiemelkedő alkotóeleme a béta-glükán, melyet rákellenes vegyületként tartanak számon. Ha a Kínai hernyógomba nap, mint nap része étrendünknek, ösztönzi az ún. NK, vagyis természetes ölősejtek termelődését, mellyel segítség lehet a rosszindulatú daganatok kialakulásának megelőzésében, kezelésében. Mivel figyelemre méltó gyulladáscsökkentő, ajánlott hólyag-, hüvely- és petefészek gyulladás esetén, mint kiegészítő terápia.

E sokoldalú gomba a Gyógygomba Kutatólabor Kft. által kifejlesztett Naja Forest bio folyékony gomba termékcsalád tagjai között megtalálható.

Összeállította:

Szabó Nikolett

tudományos kutató

2017.09.24
ELFELEJTETTE JELSZAVÁT?
Elvesztette jelszavát? Kérjük, adja meg felhasználónevét vagy jelszavát! E-mail-en keresztül fog kapni egy linket, amire kattintva létrehozhatja új jelszavát! Kérjük nézze meg SPAM (levélszemét) mappáját is!
We do not share your personal details with anyone.
0